Skip to main content

Viburnum lentago

Viburnum lentago - kiiltoheisi

viburnum_lentago_marjat_kumpula_jreinikainen.jpg

Kiiltoheisi on pystyhaarainen, kesävihanta pensas. Kotiseudullaan se saattaa kasvaa jopa kuuden metrin mittaiseksi puuksi. Mustilaan on istutettu kahta keruumatkoilta peräisin olevaa alkuperää, joista toinen kehittyy puumaiseksi ja toinen jää matalaksi pensaaksi.

Kiiltoheiden soikeat, sahalaitaiset lehdet ovat päältä kiiltäviä ja saavat kauniin, punaoranssin syysvärin. Pensas kukkii kesäkuussa valkoisin, miedosti tuoksuvin kukin. Sen marjat ovat alkuun vihreitä, mutta muuttuvat kypsyessään monien värivivahteiden kautta sinimustiksi. Linnut käyttävät marjoja ravinnokseen. Marjat välttävät myös ihmisravinnoksi, ja kiiltoheisi tunnetaankin kotimaassaan nimellä sweet viburnum eli makea heisi.

Kiiltoheisi on sukunsa pohjoisimpia edustajia Pohjois-Amerikassa. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu hyvän matkaa Kanadan puolelle. Meillä sen on todettu menestyvän ainakin IV-vyöhykkeellä. Mahdollisesti tämä koristeellinen ja monenlaisilla kasvupaikoilla viihtyvä pensas menestyy pohjoisempanakin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kiiltoheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
lentago
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Kesävihanta pystyoksainen pensas, vastakkaiset kiiltävät ja sahalaitaiset lehdet. Kermanvalkoinen pallomainen kukinto alkukesällä. Voi levitä juurivesoista.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisen, puolivarjoisan, jopa varjoisankin paikan ja keskiravinteisen kasvualustan pensas, joka menestyy niin kuivassa kuin kosteassakin maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–IV.

Ulsike 1994: 57. Viburnum lentago - kiiltoheisi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-189

alkuperä: tuntematon, lisäyslähde Morden, Manitoba, Kanada

Kiiltoheisi on pohjoisimpia sukunsa edustajia Pohjois-Amerikassa. Sen luontainen esiintymisalue ulottuu hyvän matkaa Kanadan puolelle, ja sen on todettu menestyvän meillä ainakin IV-vyöhykkeellä. Mahdollisesti tämä koristeellinen pensas tai pieni puu menestyy hiukan pohjoisempanakin.

Kiiltoheisi on pystyhaarainen pensas. Kotiseudullaan se saattaa kasvaa jopa 6 m mittaiseksi mutta jäänee meillä pienemmäksi, 3-4 metrin mittaiseksi. Lehdet ovat päältä kiiltäviä ja saavat kauniin, punaoranssin syysvärin. Kasvi kukkii valkoisin, miedosti tuoksuvin kukin ja hedelmä on sinimusta marja, joka kypsyy syksyllä. Linnut käyttävät talvella marjoja ravinnokseen.

Tämä laji olisi erinomainen metsänreunapensas rikastuttamaan kulttuurialojen reunoja laajoinakin kasvustoina. Se viihtyy sekä avoimilla paikoilla että varjossa. Kiiltoheisi vaatii runsasravinteista, kosteaa maata kasvaakseen hyvin.

Siemen itää hyvin hitaasti ja saattaa vaatia jopa kaksi vuotta itämiseen. Siemen kylvetään ulos rikkakasveilta suojatulle kylvöalustalle ja kylvös pyritään pitämään kosteana.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Viburnum
Laji: 
lentago

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content