Skip to main content

Viburnum trilobum

Viburnum opulus subsp. trilobum - amerikanheisi

Amerikanheisi on kotoisin Pohjois-Amerikan pohjoisosista. Sitä tavataan Atlantin rannikolta lähes Tyynelle valtamerelle saakka. Sitä tavataan yleensä lehtimetsien aluskasvina, jolloin se valonpuutteessa kasvaa harvaoksaisena, hoitamattoman näköisenä pensaana. Aurinkoisilla paikoilla viljeltäessä se on pystyoksainen ja tuuhea pensas.

Kotoinen koiranheisi (V. opulus subsp. opulus) on hyvin läheistä sukua amerikanheidelle, ja etenkin Euroopassa amerikanheisi usein luetaan koiranheiden alalajiksi (V. opulus subsp. trilobum). Amerikkalaiset pitävät näitä kuitenkin eri lajeina ja ovat kehittäneet amerikanheidestä suurimarjaisia lajikkeita marjanviljelyyn.

Amerikanheisi kukkii runsaasti heisille tyypillisin kermanvalkein kukinnoin, joiden isot laitakukat ovat pölyttäjähyönteisiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Hedelmät ovat marjoja, jotka ovat kypsyessään kellertäviä muuttuen syksyllä hehkuvan punaisiksi. Myös lehdet saavat usein punaisen syysvärin. Näiden ominaisuuksiensa ja marjojen syötävyyden takia amerikanheittä pidetään etenkin Pohjois-Amerikassa eurooppalaista lajia parempana.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
opulus
Alalaji (ssp.): 
trilobum
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikka Atlantin rannikolta Tyynen meren rannikolle.
Kuvaus: 
Pystykasvuinen kesävihanta pensas, harmaakuoriset versot ja kolmilehdykkäiset lehdet. Kukinnossa valkoiset suuret steriilit laitakukat, keskellä runsaasti pieniä kukkia. Punaiset, talouskäyttöön kelpaavat marjat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoisa, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Ulsike 1994: 58. Viburnum trilobum - amerikanheisi

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-166

alkuperä: Katepwa Lake, Saskatchewan, Kanada, lisäyslähde: Indian Head, Saskatchewan, Kanada 50 42' x 103 35'

Amerikanheisi on kotoisin Pohjois-Amerikan pohjoisosista. Sitä tavataan Atlantin rannikolta lähes Tyynelle Valtamerelle saakka.

Amerikanheisi esiintyy luontaisesti erilaisilla kasvupaikoilla. Sitä tavataan lehtimetsien aluskasvina, jolloin se valonpuutteessa esiintyy harvaoksaisena, hoitamattoman näköisenä pensaana. Aurinkoisilla paikoilla viljeltäessä se on pystyoksainen ja tuuhea pensas.

Kotoinen koiranheisi (V. opulus ssp. opulus) on hyvin läheistä sukua amerikanheidelle ja etenkin Euroopassa amerikanheisi usein luetaan koiranheiden alalajiksi (V. opulus ssp. trilobum). Amerikkalaiset pitävät näitä kuitenkin eri lajeina.

Amerikanheisi kukkii runsaasti heisille tyypillisin kermanvalkein kukinnoin, joiden isot laitakukat ovat pölyttäjähyönteisiä houkuttelevia neuvottomia kukkia. Hedelmät ovat marjoja, jotka ovat kypsyessään kellertäviä muuttuen syksyllä hehkuvan punaisiksi. Myös lehdet saavat usin punaisen syysvärin. Näiden ominaisuuksiensa takia amerikanheittä pidetään etenkin Pohjois-Amerikassa eurooppalaista lajia parempana. Lisäksi amerikkalaiset lähteet mainitsevat amerikanheiden kestäväksi erästä heisiä ahdistavaa kirvaa vastaan.

Amerikanheisi on todettu meillä kestäväksi V-vyöhykkeelle. Onkin mielenkiintoista kokeilla erittäin luoteista luonnonkantaa ja seurata sen viihtymistä maamme eri osissa. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Viburnum
Laji: 
trilobum

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content