Skip to main content

Acanthopanax

UKK: 13. Eleutherococcus senticosus - venäjänjuuri

Luontainen levinneisyys

Venäjänjuuri on kotoisin Kaukoidästä, jossa sitä esiintyy laajalla alueella Kiinassa, Korean niemimaalla, Venäjän itäosissa Ohotanmeren eteläpuolella ja Sahalinin saarella sekä Japanissa Hokkaidon saarella.

Lajikuvaus

Laji on melko pystyhaarainen pensas, jonka haarat ovat piikkisiä. Se kasvaa 1-2 metrin pituiseksi. Lehdet ovat yleensä 5-lapaisia. Niihin kehittyy kellertävä syysväri. Kukinnot ovat melko vaatimattoman näköisiä ja kukkivat kesä-heinäkuun vaihteessa. Hedelmät sen sijaan ovat näyttäviä ja koristeellisia mustia marjoja, joita syntyy pallomaisiin nuokkuviin terttuihin.

Menestyminen sekä viljely meillä ja muualla

Venäjänjuuri on menestynyt meillä I-II-vyöhykkeillä, mutta se saattaa menestyä huomattavasti tätä pohjoisempanakin. Valitettavasti tämän lajin kasvit ovat meillä tuntematonta alkuperää, vaikka ne todennäköisesti ovatkin peräisin Koreasta. Joka tapauksessa olisi mielenkiintoista kokeilla jotakin hyvin pohjoista alkuperää ja verrata sitä nykyisin viljelyssä oleviin kantoihin. Meillä venäjänjuuri on hyvin harvinainen, ja sitä viljellään lähes yksinomaan kokoelmissa. Maailmalla se on myös hyvin harvoin viljelty laji.

Käyttö

Venäjänjuuren lähisukulainen (E. sieboldianum) mainitaan erittäin kestäväksi kaupunkisaasteita vastaan. Tätä ominaisuutta voisi kokeilla meilläkin, sillä sukulaislaji ei vaadi juuri lainkaan hoitoa esim. tienvarsilla. Muuten lajia voitaisiin käyttää yksittäispensaana.

Kasvupaikkavaatimukset

Venäjänjuuri on melko vaatimaton kasvupaikan valoisuuden suhteen. Se menestyy puolivarjossa ja auringossa. Kasvupaikan viljavuuden suhteen se sen sijaan on vaatelias ja haluaa syvämultaista, kuohkeaa maata menestyäkseen hyvin. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Eleutherococcus
Laji: 
senticosus

Ulsike 1996: 94. Acanthopanax senticosus - venäjänjuuri

alkuperä: Sachalin, Yuzno-Sakhalinsk
 
Venäjänjuuri on sukunsa pohjoisin edustaja kasvaen Koreasta Venäjän Amurille esiintyen myös Kiinan koillisosissa sekä Japanissa. Muut suvun edustajat kasvavat etelämpänä Kiinassa ja Himalajalla.
 
Lajia kutsutaan venäjänginsengiksi ja sitä käytetään varsinaisen ginsengin tavoin hyvin paljon luontaislääkkeiden valmistukseen. Juurista jauhettua venäjänjuurta tuodaan Suomeenkin melkoisen huomattavia määriä. Viime vuosina Suomessa on aloiteltu venäjänjuuren kotimaisen viljelyn mahdollisuuksia selvittävää tutkimustyötä.

Kasvin versot ovat kauttaaltaan pienten piikkien peitossa. Pienet huomaamattomat kellanvihreät kukat muodostuvat monikukkaisiin sarjakukintoihin. Kotimaassaan jopa 5-metriseksi kasvava pensas on Mustilassa jäänyt 1,5-2 metriä korkeaksi.

Venäjänjuuren kestävimmät alkuperät menestynevät todennäköisesti lähes Pohjois-Suomessa asti, mutta tälle koe-erälle ei uskalla luvata niin paljoa. Todettakoon että Mustilan Etelärinteen voimakaskasvuinen pensasryhmä ei kärsinyt vähääkään 1980-luvun pakkastalvista ja koristautuu vuosittain näyttäviin mustiin marjaterttuihin.

Myös siemenet ovat yleensä itäneet hyvin, tosin vasta pitkän lämmin- ja kylmästratifioinnin jälkeen. Siemen on paras kylvää ulos jo alkukesästä ensi keväänä tapahtuvaa itämistä odottamaan.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Eleutherococcus
Laji: 
senticosus

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content