Skip to main content

Betula costata

Betula costata - koreankoivu

Avainsana(t)
betula_costata_pietari_jsaarinen.jpg

Tämä suurikokoinen, komea koivu kasvaa kotiseudullaan Kaukoidässä parhaimmillaan 30-metriseksi kasvattaen jopa metrisen rungon. Koreankoivu on siellä tärkeä vaneri- ja huonekaluteollisuuden raaka-aine, mutta se mainitaan myös kauniiksi puistopuuksi. Lehdet ovat sirot ja pitkänsoikeat ja oksat kauniisti nuokkuvat. Tuohen väri väri vaihtelee valkoisesta kermanväriseen, hopeanharmaaseen tai vaaleanpunaiseen ja rungoilla ja isoilla oksilla näyttävästi leveinä puoliksi irtonaisina liuskoina. Vanhana puulle kasvaa huomiota herättävän paksu kaarna.

Koreankoivun kotiseudun ilmasto muistuttaa läheisesti Suomea, samoin luontaiset kasvupaikat, Se näyttääkin menestyvän Suomessa hyvin, joskin alkuperien välillä lienee eroja. Mustilaan koreankoivun siemeniä on saatu suoraan luontaisilta kasvupaikoilta Koillis-Kiinasta ja Etelä-Koreasta. Keskieurooppalaisissa taimistossa viljellyt koreankoivut ovat usein kivikoivua (Betula ermanii).

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreankoivu
Heimo: 
Betulaceae
Suku: 
Betula
Laji: 
costata
Koko: 
Kotiseudullaan 15–25 m puu; Suomessa jäänee pienemmäksi.
Kotipaikka: 
Koillis- ja Pohjois-Kiina, Korea, Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus: 
Keskikokoinen puu, tuohi vaalean kellanharmaa tai kellanruskea, liuskoina irtoava. Syysväri keltainen.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore tai kostea.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV). Alkuperä vaikuttaa kestävyyteen tässäkin tapauksessa.

Ulsike 1996: 98. Betula costata - koreankoivu

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K04-94-1001

alkuperä: Kiina, Jilin prov. Mt. Changbai 42 20’N x 128 07’E, 875 m m.p.y.

Suurikokoinen koivulaji kasvaa Kiinassa parhaimmillaan 30-metriseksi kasvattaen jopa metrisen rungon. Paitsi että laji on tärkeä vaneri- ja huonekaluteollisuuden raaka-aine, mainitaan se myös kauniiksi puistopuuksi. Levinneisyysalue on suhteellisen mantereinen ulottuen Koreasta Kiinaan sekä Venäjällä lähelle Habarovskia.

Kirjassaan "Vihreät jättiläiset, Suomen suurimmat puut" Niilo Karhu kehuu Hiittisellä Piktmäellä kasvavia kaunisrunkoisia koivulajin nuoria puuyksilöitä, jotka vuonna 1992 olivat 12-13,5 metriä pitkiä.

Koivulla on pienet, pitkulaiset lehdet. Kuorien väri vaihtelee loistavan kellertävästä kellanharmaaseen ja kellanruskeaan. Useiden muiden koivujen tapaan runko kuoriutuu ohuina leveinä tuohiluiskina. Vanhana puulle kasvaa huomiota herättävän paksu kaarna.

Lajin siemenet kypsyvät vasta syksyllä syys-lokakuussa. Siemenet itävät heti ilman esikäsittelyjä.
 

Kasvin perustiedot
Suku: 
Betula
Laji: 
costata

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content