Skip to main content

Viburnum furcatum

Viburnum furcatum - siimesheisi

Itä-Aasian saarilla kasvaa yksi heisien suvun kauneimmista lajeista. Siimesheisi kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista valkoisin kukinnoin, joissa suuret, steriilit laitakukat ympäröivät keskustan pienempiä kukkia. Kukinnan jälkeen puhkeavat suuret, kauniin pyöreät lehdet punertavina ja poimuisina muuttuen pian syvänvihreiksi. Lehdet saavat vielä karmiininpunaisen syysvärin ennen putoamistaan.

Siimesheisi on itsesteriili ja tekee siis marjoja vain, jos sen lähellä kasvaa useampia eri kantaa olevia pensaita. Ristipölytyksen onnistuessa se tekee punaiset marjatertut, jotka syksyllä muuttuvat mustiksi.

Useiden heisien tapaan tämäkin laji viihtyy parhaiten hieman siimeisessä paikassa metsäpuutarhassa. Kotiseudullaankin se hakeutuu metsien suojiin runsasravinteisille, kosteana säilyville paikoille. Pensas on varjoisalla paikalla kasvaessaan harvaoksainen ja pystykasvuinen saavuttaen noin neljän metrin korkeuden, mutta valoisalla paikalla se jää matalammaksi.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Siimesheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
furcatum
Koko: 
1,5–3 m.
Kotipaikka: 
Sahalin, Kuriilit, Japanin pääsaaret ja Etelä-Korealle kuuluva Chejun saari.
Kuvaus: 
Pystykasvuinen kesävihanta pensas, jolla on pyöreähköt lehdet ja valkoiset näyttävät kukinnot alkukesällä. Syksyllä pensasta koristavat ensin punaiset ja myöhemmin mustaksi muuttuvat marjatertut. Lämpiminä syksyinä näyttävä syysväritys.
Kasvupaikka: 
Viihtyy tuoreessa, happamassa maassa lämpimällä ja suojaisalla paikalla suojapuuston alla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content