Skip to main content

Tilia americana

Tilia americana - amerikanlehmus

Kaunismuotoinen amerikanlehmus on kotoisin Yhdysvaltojen koillisosasta ja etelä-Kanadasta. Viljeltynä se kasvaa vielä luontaista levinneisyyttään pohjoisempana. Luonnossa se viihtyy kuivissa tai tuoreissa keski- ja runsasravinteisissa lehti- ja sekametsissä, joskus myös kalliomailla.

Amerikanlehmus on yksirunkoinen puu, jolla on leveä, pyöreä latvus. Hieman riippuvat oksat ovat väriltään vaaleanharmaat; väri erottuu selvästi talvella. Tummanvihreät lehdet ovat suuria, selvästi isolehtilehmuksen (T. platyphyllos) lehtiä suurempia. Lehtien ylä- ja alapuoli ovat liki samanväriset. Kukat ovat kellomaisia ja riippuvat 4–10 kukan viuhkoina. Hedelmät ovat aika isoja, 8 mm kokoisia, palleromaisia ja sileitä. Syksyllä amerikanlehmus saa kauniin, keltaisen syysvärin.

Amerikanlehmusta käytetään runsaasti puistopuuna Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Se menestyy myös Etelä-Suomessa. Mustilassa amerikanlehmuksia kasvaa Juhlapaikan lähellä, lämpimällä multavalla etelärinteellä, johon on istutettu runsaasti itäisen Pohjois-Amerikan lajistoa. Osa amerikanlehmuksista on kasvatettu Arboretumin omilla siemenkeruumatkoilla kerätyistä siemenistä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanlehmus
Heimo: 
Tiliaceae
Suku: 
Tilia
Laji: 
americana
Koko: 
5–10 m puu.
Kotipaikka: 
Yhdysvaltojen koillisosat ja eteläinen Kanada.
Kuvaus: 
Yksirunkoinen, rungoltaan muhkuraton puu, jolla on tyylikäs latvusmuoto ja kaunis lehdistö.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content