Skip to main content

Schizophragma hydrangeoides

Schizophragma hydrangeoides - herttahortensia

schizophragma_hydrangeoides_lehdet_jsaarinen.jpg

Herttahortensia on peittävä ja imujuurillaan tiukasti alustaansa tarrautuva kesävihanta köynnös. Sillä on kauniit herttamaiset ja sahalaitaiset lehdet. Köynnös kukkii keskikesällä valkoisin tai vaaleanpunaisin kukin, jotka muistuttavat köynnöshortensian (Hydrangea anomala subsp. petiolaris) kukintoja. Sukulaisköynnökset erottaa parhaiten siitä, että herttahortensian laitakukilla on vain yksi suuri terälehti, kun köynnöshortensialla niitä on kolmesta viiteen.

Kotiseudullaan kosteissa ja varjoisissa metsissä puiden runkoja pitkin kiipeilevä köynnös on sopeutunut tulemaan toimeen latvuston läpäisevän vähäisen valon varassa ja se kykenee kukkimaan hyvin varjoisilla paikoilla. Valkoiset laitakukat jäävät koristamaan köynnöstä pitkäksi aikaa varsinaisen kukinnan jälkeenkin, ja syksyllä herttahortensia saa usein räiskyvän punakeltaisen syysvärin.

Suomessa herttahortensia on harvinainen ja huonosti menestyvä. Kylmimpinä talvina köynnös saattaa paleltua alas etelärannikollakin. Lumen suojassa, kuten Mustilassa, se tuntuu talvehtivan hyvin ja toimii ryömivänä peittokasvina. Mustilassa on otettu koekasvatukseen taimistokantojen lisäksi Kunashirin ja Ullungin saarilta peräisin olevat alkuperät, jotka saattavat osoittautua merkittävästi kestävämmiksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Herttahortensia
Heimo: 
Hydrangeaceae
Suku: 
Schizophragma
Laji: 
hydrangeoides
Koko: 
10 m, alkuun varsin hidaskasvuinen.
Kotipaikka: 
Japani, Korea (Ullungin saari), Venäjä (Kunashirin saari).
Kuvaus: 
Kesävihanta puutuvavartinen köynnös, joka tarttuu imujuurillaan erilaisiin alustoihin. Keskikesän kukinto muistuttaa köynnöshortensiaa, mutta laitakukissa on vain yksi terälehti. Näyttävä syysväritys.
Kasvupaikka: 
Suojaisa tuore kasvupaikka puolivarjossa tai varjossa esimerkiksi kiven päällä.
Menestyminen: 
Vyöhyke (I). Talvehtii parhaiten lumen alla.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content