Skip to main content

Rubus

Rubus parviflorus - valkovatukka

Isolehtinen valkovatukka on pohjoisamerikkalainen, Suomessa täysin talvenkestävä puisto- ja suojapensas. Samaan vatukoitten (Rubus) sukuun kuuluu ruohoja ja juurivesallisia pensaita, joista monia viljellään marja- ja koristekasveina tai hyödynnetään luonnossa poimien. Tutuin lienee koko maassa yleinen vadelma eli vattu (R. idaeus).

Valkovatukka eroaa meillä yleisemmin kasvatetusta punakukkaisesta tuoksuvatukasta (R. odoratus) valkoisilla kukillaan ja matalammalla kasvullaan. Se myös tekee tuoksuvatukkaa useammin hedelmiä, jotka ovat syötäviä. Valkovatukoita käytetään kuitenkin vain koristepensaina.

Tiiviiksi kasvustoksi leviävä valkovatukka viihtyy myös varjoisissa metsäpuutarhoissa. Mustilassa se peittää maata pähkinäpensaiden alla Pähkinärinteessä ja jää siellä noin puolimetriseksi. Se leviää maavarsiensa avulla tehokkaasti, mikä on istutuspaikkaa valittaessa otettava huomioon.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Valkovatukka
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Rubus
Laji: 
parviflorus
Koko: 
0,5–1,5 m.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsirannikko ja erillinen esiintymä idempänä.
Kuvaus: 
Yksittäis-, puisto- ja suojapensas. Varjopaikoilla upea maanpeittopensas, eritoten syksyisin. Valkoiset kukat keskikesällä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoon ja puolivarjoon. Pitää tuoreesta, ravinteikkaasta kasvualustasta. Ei siedä seisovaa vettä.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content