Skip to main content

Rhododendron oreodoxa

Rhododendron oreodoxa var. fargesii - fargesinalppiruusu

rhododenron_oreodoxa_fargesii_ojussila.jpg

Fargesinalppiruusu on nimetty ranskalaisen lähetyssaarnaajan ja kasvinmetsästäjän Paul Fargesin mukaan. Hän keräsi kasveja 1892–1903 Kiinassa ja löysi Sichuanin koillisosista useita lännessä ennen tuntemattomia kasvilajeja.

Fargesinalppiruusun kasvutapa on runkojohteinen: se kasvattaa luontaisesti vähäoksaisen suoran rungon ja muodostaa latvustonsa vasta useiden metrien korkeuteen.Pienehköt, soikeat, sinertävänvihreät lehdet kääriytyvät pakkasella ja kuivuuden koittaessa hyvin tiukalle rullalle vähentääkseen arvokkaan veden haihtumista. Tämän ansiosta fargesinalppiruusu sietää kohtalaisen hyvin meikäläistäkin ilmastoa. Se on kotiseudullaan kuitenkin sopeutunut mantereisen ilmaston selvärajaisiin vuodenajan vaihtumisiin ja aloittaa siksi kasvunsa meillä usein liian aikaisin, jolloin keväthallat voivat tärvellä huhti–toukokuun vaihteessa avautuvat kukinnot.

Aikaisen kasvuunlähdön vuoksi fargesinalppiruusulle on hyvä valita viileä ja varjoisa kasvupaikka suojapuuston alta. Mustilaan on 1900-luvun lopusta alkaen istutettu useita alkuperiä, joiden menestyminen on ollut vaihtelevaa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Fargesinalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
oreodoxa
Muunnos (var.): 
fargesii
Koko: 
2–4 m pensas tai pieni puu.
Kotipaikka: 
Keski- ja Länsi-Kiinan vuoristot.
Kuvaus: 
Kaunislehtinen ja verraten kestävä, ainavihanta pensas tai pikkupuu, jolla on vaaleanpunaiset kellomaiset kukat aikaisin keväällä.
Kasvupaikka: 
Vaatii happaman, ilmavan ja turvepitoisen kasvualustan, joka ei saa kuivua. Tuulensuojainen ja puolivarjoisa kasvupaikka suojapuuston alla.
Menestyminen: 
Hyvällä kasvupaikalla vyöhyke I (II).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content