Skip to main content

Rhododendron dauricum subsp. sichotense

Rhododendron dauricum subsp. sichotense (Rhododendron mucronulatum subsp. sichotense) - sihotenalppiruusu

rhododendron_dauricum_ojussila.jpg

Sihotenalppiruusu on kotoisin Venäjän Kaukoidästä, Sihote-Alin-vuoriston länsirinteiltä ja Tyynenmeren rannikolta. Se on pystykasvuinen, korkeintaan kahden metrin korkuinen pensas, jonka pienet, kiiltäväpintaiset lehdet tuoksuvat kosketettaessa voimakkaasti salamilta ja saavat syksyllä punaruskean talvivärin.

Sihotenalppiruusu on länsimaissa vähän tunnettu laji, joka eroaa lähisukulaisistaan dahurianalppiruususta (R. dauricum) ja koreanalppiruususta (R. mucronulatum) suurempien, parhaimmillaan yli 5 cm leveiden kukkien sekä leveämpien, alapinnaltaan vihreitten ja ainavihantien lehtien perusteella. Levinneisyysalueiden rajaseuduilla tavataan näiden lähisukulaisten välimuotoja, eikä siksi ole ihme, jos koko lajin asema on kyseenalaistettu. Oli miten oli, isot kukat, tuuhea lehdistö ja hyvää talvenkestoa lupaava alkuperäalue tekevät sihotenalppiruusun yhdeksi mielenkiintoisimmista uusista villialppiruusulajeista Suomea ajatellen. Alkuperiä on saatu 2000-luvulla useina keruina suoraan luontaisilta kasvupaikoilta. Niiden ulkonäössä ja menestymisessä on jo havaittu eroavuuksia.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Ussurinalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
dauricum
Alalaji (ssp.): 
sichotense
Koko: 
0,5–2 m pensas.
Kotipaikka: 
Venäjän Kaukoitä.
Kuvaus: 
Ainavihanta, tiheä, pienilehtinen, pystykasvuinen pensas, joka kukkii keväällä vaaleanpunaisin kukin. Kukat selvästi suuremmat kuin muilla lähisukulaisillaan, läpimitaltaan 4–5,5 cm.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen kasvupaikka, ilmava, vähä–runsasravinteinen, yleensä hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content