Skip to main content

Rhododendron brachycarpum subsp. brachycarpum

Rhododendron brachycarpum var. brachycarpum - japaninalppiruusu

Rhododendron brachycarpum brachycarpum ©jsaarinen

Japaninalppiruusu on ainavihanta pensas, joskus puumainenkin korkeuden vaihdellessa alle metristä yli neljään. Sen luontainen levinneisyysalue on laaja kattaen Keski- ja Pohjois-Japanin mukaanlukien Venäjän hallinnoima Kunashirin saari. Korean niemimaalla kasvava voimakaskasvuinen ja suurilehtinen muoto luetaan toisinaan omaksi alalajikseen tai muunnoksekseen, joka tunnetaan Suomessa nimellä mustilanalppiruusu.

Maantieteellisestä eristyneisyydestä johtuen japaninalppiruusun eri populaatiot eroavat suuresti toisistaan. Japanilaiset alkuperät ovat yleensä mantereella kasvavia pienempikokoisia ja erityisesti valoisalla paikalla kasvaessaan tuuheita pensaita. Kiiltävät lehdet ovat pienemmät, 10–15 senttimetrin mittaiset, ja niiden alapinnalla on ohut, rusehtava karvoitus. Pienehköt, valkoiset tai punakirjavat kukat avautuvat Mustilassa viimeisten alppiruusujen joukossa vasta juhannuksen jälkeen.

Japaninalppiruusu on vuoristolajina sopeutunut viileään kesään ja kestää kylmiä talvia. Varhaisen kasvuunlähtönsä vuoksi se palelluttaa herkästi uuden kasvunsa hallaisilla paikoilla. Japaninalppiruusun monimuotoisuus aivan maanmyötäisistä liki puumaisiin yksilöihin on hyvin havaittavissa myös Mustilassa kasvavista pensaista.

Länsimainen kirjallisuus tunnustaa japaninalppiruususta myös alalajin subsp. fauriei, jonka lehdet ovat alapinnalta täysin kaljut. Tätä muotoa ei Mustilassa kasva, vaikka useita kasveja onkin saatu nimellä Rhododendron fauriei. Taustalla on aasialainen nimeämiskäytäntö, jossa nimet Rhododendron brachycarpum ja Rhododendron fauriei ovat toistensa synonyymejä, ja nimellä Rhododendron faurei on etusija, karvoihin katsomatta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Japaninalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
brachycarpum
Muunnos (var.): 
brachycarpum
Koko: 
1–4 m.
Kotipaikka: 
Japanin keski- ja pohjoisosat. Laajasti tulkittuna pitää sisällään myös Koreassa, Ullungin saarella ja Sihote-Alinin vuoristossa kasvavat sukulaisensa.
Kuvaus: 
Ainavihanta pensas tai pieni puu, jonka kasvuvoimakkuus riippuu alkuperästä. Kookkaat, tummanvihreät lehdet ja valkeat, hennosti punakirjavat ja pilkulliset, avoimen kellomaiset, 5 cm levyiset kukat sarjamaisissa latvatertuissa.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, keskiravinteinen, tuore tai kostea, hyvin läpäisevä, hapan maaperä.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Avoimilla, alavilla paikoilla herkkä keväthalloille.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content