Skip to main content

Rhododendron aureum var. aureum

Rhododendron aureum var. aureum - ohotanalppiruusu

rhododendron_aureum_jreinikainen.jpg

Ohotanalppiruusu on maanmyötäinen ainavihanta pensas Itä-Aasiasta alueilta, joissa ilmasto- ja valo-olosuhteet ovat samankaltaiset kuin Suomessa. Ohotanalppiruusu kasvaa usein puurajan yläpuolella tuulen pieksämillä vuorten rinteillä varvikon seassa maanmyötäisenä. Usein sen ainoana puuvartisena seuralaisena on meilläkin lähes koko maassa menestyvä pensassembra (Pinus pumila).

Ohotanalppiruusu on harvoin viljelty harvinaisuus, joka ei kovin hyvin viihdy Keski- ja Länsi-Euroopan alppiruusumaiden leudossa ilmastossa. Suomessakin ohotanalppiruusu on hyvin harvinainen, vaikka hyvällä alkuperällä ja sopivalla kasvupaikalla sen pitäisi menestyä lähes koko maassa. Pohjois-Japanissa kasvavat ohotanalppiruusun alkuperät lienevät Euroopassa yleisimmin viljeltyjä. Mustilassa menestyy parhaiten kamtšatkalainen kanta.

Ohotanalppiruusun vaaleankeltaiset kukat, jotka alkuperäisillä kasvupaikoilla ilmestyvät vasta heinäkuussa, pyrkivät avautumaan meillä aikaisin keväällä heti ilmojen lämmettyä. Vuoriston lyhyeen kesään sopeutuneen lajin yritykset kukkia puolimereisessä ilmastossamme epäonnistuvat valitettavan usein, mutta onnistuessaan ohotanalppiruusun kukinta on viehättävä ja tervetullut kevään airut. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Ohotanalppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
aureum
Muunnos (var.): 
aureum
Koko: 
20–80 cm.
Kotipaikka: 
Koillis-Aasia Jäämereltä Japaniin, Pohjois-Koreaan ja Baikal-järvelle asti.
Kuvaus: 
Ainavihanta matala pensas tai maanmyötäinen varpu. Soikeat, nahkamaiset pienet lehdet ja vaaleankeltaiset kukat toukokuussa.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisesta varjoisaan, keski- tai runsasravinteinen, tuore, ilmava ja hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–II) III–V (VI-VII), alkuperästä riippuen. Viihtyy parhaiten talvehtiessaan lumen suojassa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content