Skip to main content

Quercus ellipsoidalis

Quercus ellipsoidalis - keskilännentammi

quercus_ellipsoidalis_ruska_jsaarinen.jpg

Kaunislehtinen keskilännentammi on yksi lupaavimmista pohjoisamerikkalaisista tammilajeista ja tuotiin Suomen ensi kerran Arboretum Mustilan siemenkeruumatkalla 1993. Se kasvaa luontaisena kylmätalvisella vyöhykeellä Suurten järvien länsi- ja lounaispuolella, jossa monet muut Pohjois-Amerikan tammilajit eivät oikein enää menesty, ja kasvaa karunpuoleisilla mäkimailla yhdessä mm. amerikanpunamännyn (Pinus resinosa) kanssa.

Keskilännentammi ei kasva järin suureksi kotimaassaankaan, joten meillä sen voisi olettaa sopivan pienellekin pihalle. Mustilassa keskilännentammen lehdet tuleentuvat reilusti aikaisemmin kuin punatammen ja sen kauniit, punatammen lehteä pienemmät ja syväliuskaisemmat lehdet saavat joka vuosi näyttävän, viininpunaisen syysvärin.

Kasvutavan puolesta keskilännentammi yläviistoine yläoksineen ja riippuvine alaoksineen muistuttaa otatammea (Quercus palustris). Vanhoihin puihin jää oksantynkiä sellainen määrä, että puu antaa lehdettömänä piikkisen vaikutelman.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Keskilännentammi
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Quercus
Laji: 
ellipsoidalis
Koko: 
10–20 m, Suomessa 4–10 m.
Kotipaikka: 
Yhdysvaltain Keskilänsi, Suurten järvien länsipuolella.
Kuvaus: 
Kesävihanta puu, jolla on syvähalkoiset teräväkärkiset lehdet. Viininpunainen syysväri. Terho munanmuotoinen, kypsyy toisena kesänä hedelmöityksestä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, keskiravinteinen, kuivahko ja hapan hiekkamaa. Kalkikarttaja. Vaatii meillä lämpimän kasvupaikan ehtiäkseen tuleentua.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content