Skip to main content

Cerasus vulgaris

Prunus cerasus - hapankirsikka

Kukkiessaan loistelias hapankirsikka on pieni, oraton ja vesova puu, jonka ohuet oksat taipuvat iän myötä riippaisiksi. Lehdet eivät ole riippuvia kuten imeläkirsikalla (P. avium). Hapankirsikka kukkii keväällä lehtien puhjetessa valkoisin 2–5 kukan sarjakukinnoin, ja kirsikat kypsyvät syksyllä kirkkaan-, tumman- tai ruskeanpunaisina. Hedelmien mukaan hapankirsikkalajikkeet tyypitellään kirkashedelmäisiin amarelleihin ja tummahedelmäisiin morelleihin. Happamat hedelmät ovat välttävää naposteltavaakin, mutta soveltuvat parhaiten erilaisten säilykkeiden valmistemiseen.

Hapankirsikka on vanha euraasialainen viljelykasvi, jota ei tavata missään luonnonvaraisena. Valtionpomologi Smirnoffin mukaan lajiketta ’Yleinen Ruskeakirsikka’ kasvatettiin Turun alueella jo 1700-luvulla. Suomessa kasvaa nykyisin kymmeniä lajikkeita, joista 'Mustilan kirsikka' eli 'Mustilan morelli', on peräisin aivan arboretumin liepeiltä Mustilan kartanon hedelmätarhasta.

Aiemmin hapankirsikkaa viljeltiin meillä jalojuurisena. Siksi se tekee vanhoilla kasvupaikoilla usein juurivesoja ja kasvaa aikaa myöten ryteiköksi tai pikkumetsiköksi, jollaisia tapaa vanhojen talonraunioiden liepeiltä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Hapankirsikka
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Prunus
Laji: 
cerasus
Koko: 
Pieni puu, 3–6 m.
Kotipaikka: 
Vanha euraasialainen viljelykasvi.
Kuvaus: 
Hedelmä- tai koristepuu, myöhemmin riippuvahkot oksat. Vanhimmilla kasvupaikoilla juurijaloa kantaa, joka kehittyy aikaa myöten ryteiköksi tai pikkumetsiköksi. Kukinta-aikana erityisen näyttävä koristepuu missä tahansa. Melko lyhytikäinen, saattaa yllättävästi kuolla ilman tunnistettavaa syytä.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore, kalkkiperäinen ja runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III, lajikkeesta riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content