Skip to main content

Rhododendron 'Pohjolan Tytär'

Rhododendron - alppiruusu 'Pohjolan Tytär' ('Pohjola's Daughter')

rhododendron_pohjolan_tytar_kristiantheqvist.jpg

'Pohjolan Tytär' tai 'Pohjola's Daughter', jolla nimellä lajike on kirjattu kansainväliseen rekisteriin, on tuuheakasvuinen matalahko pensas. On sanottu, että se on kauneimmillaan viherpensaana. Onhan sillä toki kauniit syklaaminpunaiset nuput ja hehkuvan vaaleanvioletit aaltoreunaiset kukatkin, mutta lumenpäälliset nuput valitettavasti paleltuvat jo -23°C pakkasella. Matalakasvuisena ja tuuheana 'Pohjolan Tytär' saa kuitenkin helposti lumisen peiton suojakseen.

Lajikkeen emona on ollut valkokukkainen, kestävyydeltään heikohko 'Cunningham's White' ja pölyttäjänä Mustilassa kasvava nukka-alppiruuusun (R. smirnowii) risteymä, jolta se on perinyt nukkapintaisten uusien versojen kauniin kasvun. Emoltaan se on perinyt taipumuksen kukkia uudelleen syksyllä. Nuppujen syksyinen aktivoituminen saattaa osaltaan vaikuttaa niiden huonoon talvehtimiseen.

'Pohjolan Tytär' kasvaa noin metrin korkuiseksi kymmenessä vuodessa, ja sen jälkeen se kasvaa enemmän leveyttä kuin korkeutta.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Pohjolan Tytär'
Koko: 
70–120 cm, korkeuttaan leveämpi pensas.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (1992).
Kuvaus: 
Erittäin tuuheakasvuinen pensas. Vaaleanpunaiset kukat, jotka vaalenevat vähitellen. Lehtien alapinta ja uudet versot ohuen nukan peittämät.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III–IV), menestyy hyvin lumen suojassa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content