Skip to main content

Rhododendron 'P. J. Mezitt'

Rhododendron - alppiruusu 'P. J. Mezitt'

rhododendron_p_j_metzitt_kukinta_jsaarinen.jpg

'P. J. Mezitt' -alppiruusun nimellä on myynnissä lukuisa määrä eri klooneja, jotka poikkeavat jonkin verran toisistaan kukkien koon ja yläterälehden täplityksen suhteen. Sekaannus johtuu siitä, että risteytyksen tehnyt amerikkalainen taimistoviljelijä päästi myyntiin useita siementaimia ennen kuin hän nimesi joitakin parhaimmistaan. On olemassa vain yksi oikea 'P. J. Mezitt' -klooni, mutta kun ei varmuudella tiedetä, mitä markkinoilla myydään, niitä on alettu kutsua yhteisnimellä PJM tai PJM-ryhmä. Muita nimettyjä klooneja ovat mm. 'PJM Elite', 'PJM Regal' ja 'PJM Victor'.

'P. J. Mezitt' kukkii vaalean violetinpunaisin kukin aikaisin keväällä, Mustilassa toukokuun puolessavälissä. Aurinkoisella paikalla kukinta peittää koko pensaan. Aukeamassa olevat nuput voivat kuitenkin paleltua kevään pakkasöinä, jos kasvi on herännyt kevääseen liian aikaisin.

Syksyllä osa lehdistä saa hyvän ruskavärin ja putoaa. Oksien kärkiin jää jäljelle lehtiä, jotka pakkasten tullen muuttuvat mahonginruskeiksi. Kevään tullen lehtivihreä palaa takaisin kuolleilta näyttäneisiin lehtiin.

'P. J. Mezitt' kasvaa tuuheaksi, muodoltaan pyöreäksi, reilun metrin korkuiseksi pensaaksi vuosikymmenessä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'P. J. Mezitt'
Koko: 
0,8–1,2 m.
Alkuperä: 
Karoliinanalppiruusun ja dahurianalppiruun välinen risteytys (R. minus var. minus Carolinianum-ryhmä x dauricum Sempervirens-ryhmä), risteyttäjä amerikkalainen taimistoviljelijä E.V. Mezitt ennen 1967.
Kuvaus: 
Tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii runsain, vaalean violetinpunaisin kukin aikaisin keväällä toukokuussa.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii paremmin aurinkoisella paikalla eikä ole herkkä kevätahavalle.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Varhain keväällä nuput ja kukat saattavat paleltua yöpakkasissa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content