Skip to main content

Rhododendron 'Kullervo'

Rhododendron - alppiruusu 'Kullervo'

rhododendron_kullervo_kristiantheqvist.jpg

'Kullervo' on pienikasvuinen pyöreähkö pensas. Punaisista nupuista aukeaa kesäkuussa vaaleanpunaiset pienet kellomaiset kukat, jotka muuttuvat muutamassa päivässä lähes valkoisiksi.

'Kullervo' on mustilanalppiruusun R. brachycarpum var. tigerstedtii ja yakushimanalppiruusun R. degronianum subsp. yakushimanum välinen risteytys. Pensas muistuttaa olemukseltaan ja kukinnaltaan paljon enemmän yakushimanalppiruusua kuin mustilanalppiruusua. Myös sen talvenkestävyys on lähempänä yakushimanalppiruusun kestävyyttä. Nuput paleltuvat ilman lumen tarjoamaa suojaa jo -23°C pakkasella, mutta lehdistö on selvästi kestävämpi.

'Kullervo' kasvaa 10 vuodessa vajaan metrin korkuiseksi. Matalakasvuisena se saa talvisin hyvän suojan lumesta. Mustilassakin 'Kullervo' talvehtii hyvin hangen alla, mutta kylminä vuosina sen nuput saattavat paleltua.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Kullervo'
Koko: 
0,9–1,2 m.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Arboretum Mustilan kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen julkaisija Marjatta Uosukainen (1992).
Kuvaus: 
Pyöreähkö pieni pensas, jolla on vaaleanpunaisista valkoiseksi muuttuvat kukat. Kasvussa olevat lehdet ovat vaalean nukan peittämät ja vanhojen lehtien alapinnalla on ruskeaa nukkaa.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa, sietää aurinkoa paremmin kuin monet muut alppiruusut.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content