Skip to main content

Rhododendron 'Helsinki University'

Rhododendron - alppiruusu 'Helsinki University'

rhododendron_helsinki_university_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

'Helsinki University' ('Helsingin Yliopisto') on erittäin kestävä, keskikorkea alppiruusulajike. Se on ensimmäisiä kotimaisia alppiruusulajikkeita ja julkistettiin Helsingin yliopiston 350-vuotisjuhlavuonna 1990. Emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii), mutta pölyttäjää ei tunneta.

Kaunis kukinta peittää pensaan kesäkuun puolenvälin tienoilla. Kukat ovat vaaleanpunaiset ja niissä on tumma täpäkuvio. 'Helsinki University' muistuttaa erittäin paljon 'Haaga'-lajiketta. Lajikkeet erottaa ehkä helpoiten silmujen väristä: 'Haagalla' ne ovat punertavammat. Myös 'Haagan' kukkien heteiden palhot ovat vaaleanpunaiset, kun 'Helsinki Universityllä' ne ovat vaaleammat.

'Helsinki University' -lajikkeen kasvutapa on pyöreän säännöllinen ja se kasvaa kymmenessä vuodessa noin 1,5 metrin korkuiseksi. Mustilaan 2000-luvun alussa istutetut pensaat ovat kasvaneet miehenmittaisiksi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Helsinki University'
Koko: 
1,5–2 m.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus: 
Tuuheakasvuinen alppiruusu, jolla on vaaleanpunaiset kukat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content