Skip to main content

Rhododendron 'Hellikki'

Rhododendron - alppiruusu 'Hellikki'

rhododendron_hellikki_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

'Hellikki' on pystykasvuinen ja pyöreälatvuksinen alppiruusu, jolla on kauniis tumma lehdistö ja loisteliaat kukat. Se on punakukkaisen Seidel-risteymän avopölytteinen jälkeläinen, ja lehtien olemuksesta voi päätellä lajikkeessa olevan vahvana nukka-alppiruusun (R. smirnowii) perimää. 'Hellikin' uudet versot ovat pehmeän, valkoisen nukan peittämät, ja lehtien alapintaa peittää huopamainen, kellertävänharmaa nukka eli indumentti. Voimakkaan purppuranpunaiset kukat avautuvat kukintaan kesäkuun puoleenväliin mennessä.

'Hellikki' on osoittautunut jonkin verran vaateliaaksi kasvatettavaksi etenkin avoimemmilla paikoilla. Se menestyykin paremmin lähes täydessä varjossa, ja kykenee varjostuksesta huolimatta kukkimaan kohtuullisen hyvin. Pensas kasvaa reilun metrin korkuiseksi kymmenessä vuodessa. Mustilan alppiruusulaaksoon 2000-luvun alussa istutetut 'Hellikki'-pensaat ovat menestyneet varsin hyvin ja kukkivat runsaasti.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Hellikki'
Koko: 
1,5–2 m.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus: 
Pystykasvuinen, pyöreälatvuksinen alppiruusu, jolla on purppuranpunaiset kukat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea. Viihtyy paremmin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content