Skip to main content

Rhododendron 'Catawbiense Boursault'

Rhododendron - alppiruusu 'Catawbiense Boursault'

rhododendron_boursault_kukinta_jsaarinen.jpg

'Catawbiense Boursault' eli 'Boursault' on vanha kestävä lajike. Se ei ehkä ole ihan yhtä kestävä kuin ns. "Ironclads"-alppiruusulajikkeet, mutta sitä on silti suositeltu kasvatettavaksi mm. Luoteis-Yhdysvalloissa. Lajikkeen pakkaskestävyys on saksalaisen Hachmannin mukaan -30°C. 'Catawbiense Boursault' on valinta useasta R. catawbiense -risteymästä ennen vuotta 1849, mutta tarkempi perimä ei ole tiedossa.

Tummanvioletinpunaisista nupuista puhkeaa vaaleanvioletin väriset kukat kesäkuun puolenvälin tienoilla. 'Catawbiense Boursault' on voimakaskasvuinen ja kasvaa kymmenessä vuodessa vajaan parin metrin korkuiseksi ja leveäksi pensaaksi.

Mustilassa tätä lajiketta on kasvanut 1930-luvulta lähtien, samoin kuin 'Catawbiense Grandiflorum'-lajiketta, josta sitä ei olekaan ihan helppo erottaa. Molemmat pensaat jäävät Mustilassa mataliksi, noin metrin korkuisiksi. Syy ei välttämättä ole pelkästään pakkasen, vaan pensaiden rennosta kasvutavasta johtuen paksu lumi painaa oksia talvisin maata vasten.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Catawbiense Boursault'
Koko: 
1,8 m
Alkuperä: 
Alppiruusujen risteyttäjä Boursault valitsi alppiruusun useasta R. catawbiense-risteymästä lisäykseen ennen vuotta 1849.
Kuvaus: 
Korkeaksi ja leveäksi kasvava ainavihanta pensas, jolla on vaaleanvioletin väriset kukat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content