Skip to main content

Pieris floribunda

Pieris floribunda - karoliinankellovaivero

pieris_floribunda_jreinikainen.jpg

Karoliinankellovaivero on kaunis, parimetriseksi varttuva ainavihanta pensas, joka koristautuu jo syksyllä näyttävin kukkatertuin. Pystyissä toispuoleisissa tertuissa nuput talvehtivat odottaen seuraavan kevään kukintaa. Silloin niistä aukeaa pitkä rivi valkoisia, pieniä kelloja.

Kanervakasveihin kuuluvaan kellovaiveroiden sukuun luetaan vain seitsemän lajia, joista valtaosa kasvaa luontaisena Itä-Aasiassa. Karoliinankellovaivero on suvun ainoa luonnonvarainen edustaja Amerikassa. Harvinaisena eteläisten Appalakkien rinteillä kasvava pensas on kaikilta osiltaan myrkyllinen, joten se ei päädy talvellakaan sorkkaeläinten tai jänisten ruokalistalle.

Japaninkellovaiverolajikkeita (Pieris japonica) näkee usein puutarhamarkettien myyntitiskeillä, vaikka ne eivät yleensä ole meillä kestäviä. Karoliinankellovaivero on sen sijaan osoittautunut ainakin Etelä-Suomessa täysin kestäväksi. Silti tätä näyttävää, alppiruusujen seurassa hyvin viihtyvää pensasta ei juurikaan ole tarjolla taimimyymälöiden valikoimissa. Yhdysvalloissakin karoliinankellovaiveroa käytetään vain harvoin puutarhakasvina, vaikka se terveytensä ja kauneutensa puolesta sen hyvin ansaitsisi.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Karoliinankellovaivero
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Pieris
Laji: 
floribunda
Koko: 
1,5–2 m.
Kotipaikka: 
Yhdysvaltain itäiset osavaltiot: Carolinat, Virginia, Georgia.
Kuvaus: 
Ainavihanta, korkeuttaan leveämpi pensas, jolla suikeat kiiltävät pienihampaiset lehdet. Kukinto 10 cm korkea pysty hankaterttu versojen päissä. Kukat valkoiset, hedelmä kota.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo tai varjo, tuore, humuspitoinen ja hapan maaperä.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II tuulelta ja kevätauringolta suojattuna.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content