Skip to main content

Sciadopitys

Sciadopitys verticillata - varjostinkuusi

sciadopitys_verticillata_siemen_tanska_jreinikainen.jpg

Varjostinkuusi on todellinen elävä fossiili, sillä laji on tunnistettu jo Trias-kauden kerrostumista, siis hirmuliskojen aikakaudelta. Tuolloin varjostinkuusi oli levittäytynyt koko Euraasiaan, mutta myöhemmin muut puulajit valtasivat siltä alaa. Nykyään varjostinkuusi on uhanalainen ja sitä kasvaa vain suppeilla alueilla Keski- ja Etelä-Japanissa.

Varjostinkuusi ei muistuta mitään meille tuttua havupuuta eikä sillä ole elossaolevia lähisukulaisia. Neulaset näyttävät pareittain yhteenkasvaneilta ja ovat versojen kärjissä sateenvarjon muotoisena kiehkurana, mistä johtuu lajin suomalainenkin nimi. Puu on hyvin hidaskasvuinen: se kasvaa vain parikymmentä senttiä vuodessa, mutta voi kotiseudullaan varttua keskikokoiseksi puuksi.

Varjostinkuusi on Japanissa yksi arvostetuimmista puulajeista ja sitä on usein istutettu temppelialueille. Legendan mukaan Jingui-temppelin edustalle 1310 istutettu puu siunaa sen runkoa koskettavia naisia terveillä lapsilla. Suomessa varjostinkuusta on kasvatettu hyvin vähän. Viimeaikaisissa istutuksissa se on menestynyt hämmästyttävän hyvin suojaisilla kasvupaikoilla kuten Mustilassa Havuterassilla, mutta todennäköistä on, että seuraava ankara talvi tuhoaa suojaamattomat puut.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Varjostinkuusi
Heimo: 
Sciadopiyaceae
Suku: 
Sciadopitys
Laji: 
verticillata
Koko: 
Suomessa saavuttanut 4 m. Luonnossa jopa yli 25 m.
Kotipaikka: 
Japanin saaret (Etelä-Honshu, Kyushu ja Shikoku) 500–1000 metrin korkeudella runsassateisissa pilvimetsissä.
Kuvaus: 
Hidaskasvuinen, kasvutavaltaan säännöllisen kartiomainen puu, joka on helposti tunnettavissa pareittain yhteenkasvaneista neulasistaan, jotka ovat versojen päissä pyöreinä viuhkoina.
Kasvupaikka: 
Vaatii puolivarjoisan tai varjoisan ja runsasravinteisen, tuoreena säilyvän kasvupaikan lisäksi tuulensuojaa ja oloissamme talvisuojausta.
Menestyminen: 
Vyöhyke (I–II); monin paikoin menestynyt oikein hyvin, mutta kasvatuskokemuksia on vielä niukasti.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content