Skip to main content

Larix gmelinii

Larix olgensis (Larix gmelinii var. olgensis) - olganlehtikuusi

Larix olgensis ©Jaakko

Olganlehtikuusi kasvaa luontaisena suomalaista muistuttavassa ilmastossa Pohjois-Koreassa ja lähiseuduilla. Se on nopeakasvuinen, kestävä ja kaunis lehtikuusi ja menestyy hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa. Valitettavasti sitä on istutettu lähinnä tieteellisiin kokoelmiin. Puun erityistuntomerkkejä ovat oksien hieman yläviisto asento, hyvin lyhyet neulaset ja ennen kypsymistään kiiltävänpunaiset kävyt.

Mustilassa kasvaa pieni olganlehtikuusen metsikköistutus Etelärinteen länsipuolella. Puut on istutettu noin vuonna 1910. Niiden alkuperä on tuntematon. Jo taimistollaan A. F. Tigerstedt oli kiinnittänyt huomiota niiden nopeaan alkukehitykseen ja aikaiseen syysväriin, jotka ennakoivat hyvää menestystä Mustilassa. Yli sadan vuoden iässä ne ovat yhä kauniita, ikään kuin sirompia versioita euroopanlehtikuusesta (L. decidua).

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Olganlehtikuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Larix
Laji: 
olgensis
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 20–30 m.
Kotipaikka: 
Itä-Mantšuria, Pohjois-Korea ja Venäjän Kaukoitä Vladivostokin ja Olgan ympäristössä.
Kuvaus: 
Leveän kartiomainen lehtikuusi, jonka oksat hieman yläviistoja. Lyhyet lehdet (10–20 mm), ennen kypsymistään kiiltävänpunaiset kävyt.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore, keski- tai runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Ainakin vyöhykkeet I–III, luultavasti myös paljon pohjoisempana.

Larix gmelinii var. gmelinii - dahurianlehtikuusi

larix_gmelini_kapy_jreinikainen.jpg

Dahurianlehtikuusi on kotoisin kylmimmästä Itä-Siperiasta ja siitä muodostuvat maailman pohjoisimmat metsät Taimyrin niemimaalla Jäämeren äärellä. Myös pohjoisen pallonpuoliskon kylmimmällä alueella, Verhojanskvuoristossa, jossa on mitattu -70 C-asteen pakkasia, dahurianlehtikuusi kasvaa ja sinnittelee kuivan kesän läpi ikiroudasta sulavan kosteuden turvin. Sen oletetaankin menestyvän koko Suomessa.

Kestävyytensä lisäksi dahurianlehtikuusella on muitakin hyvä ominaisuuksia. Se kasvaa kotiseuduillaan järeäksi puuksi, parhailla kasvupaikoilla jopa 35-metriseksi ja paksurunkoiseksi. Lajia kasvaa Suomessa vähän eikä se täällä välttämättä kehity samoihin mittoihin. Esimerkiksi Mustilassa Pähkinärinteeseen 1910-luvulla istutetut puut ovat pysyneet paljon matalampina, vain 12–18-metrisinä. Kasvutavaltaan kartiomaisten puiden leveät oksat kasvavat vaakatasossa. Kävyt ovat pieniä, enintään parisenttisiä.

Tämä harvoin viljelty puu sopisi hyvin viheralueiden istutuksiin pohjoisessakin Suomessa, jossa se luultavasti menestyisi Etelä-Suomea paremmin, kunhan käytetään sopivaa alkuperää. Sen monipuolisuutta lisää kyky kasvaa turvemailla ja tiivistyneillä kasvualustoilla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Dahurianlehtikuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Larix
Laji: 
gmelinii
Muunnos (var.): 
gmelinii
Koko: 
Suomessa täysikokoisena 10–20 m, kotiseudullaan jopa 35 m.
Kotipaikka: 
Itä-Siperia, Venäjän Kaukoidän ja Mantšurian pohjoisosat.
Kuvaus: 
Keskikokoinen, kartiomainen lehtikuusi, jonka leveä oksisto kasvaa vaakatasossa. Lehdet 2– 4 cm, kävyt 1–2 cm.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, tuore, keski- tai runsasravinteinen. Kasvaa myös turvemaalla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I) II–VIII.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content