Skip to main content

Phellodendron sachalinense

Phellodendron sachalinense - sahalininkorkkipuu

phellodendron_sachalinense_kumpula_jsaarinen.jpg

Sahalininkorkkipuu kasvaa Sahalinin saarella ja Japanin pohjoisosissa ja se luetaan usein amurinkorkkipuun maantieteelliseksi muunnokseksi (Phellodendron amurense var. sachalinense). Korkkipuulajien erot ovat pieniä. Sahalininkorkkipuun kuoren korkkikerros on ohuempi, lehdet suuremmat ja lehdykät pyöreämmät kuin amurinkorkkipuulla, nuoret oksat punaruskeat ja silmut karvattomat. Sukunsa lajeista se on voimakaskasvuisin ja lyhytaikaisten kasvatuskokemusten perusteella nähtävästi myös talvenkestävin.

Korkkipuut ovat nuorina arkoja paleltuen usein ensimmäisinä vuosina lumirajaan, mutta muutaman vuoden kuluttua niiden kasvurytmi rauhoittuu ja talvenkestävyys paranee. Sahalininkorkkipuu on kotoisin alueelta, jolla ilmasto ei ole niin mantereinen kuin amurinkorkkipuun luontaisilla kasvupaikoilla, joten se todennäköisesti sopeutuu Suomen puolimereiseen ilmastoon jopa paremmin.

Leveän maalauksellinen kasvutapa ja puun rehevä lehvästö nostavat korkkipuut kauneimpien koristepuidemme joukkoon. Niillä on monia hyvän koristepuun ominaisuuksia, ja upeimmillaan ne ovat varhaisessa syysvärissään, mustien marjojensa koristamina.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sahalininkorkkipuu
Heimo: 
Rutaceae
Suku: 
Phellodendron
Laji: 
sachalinense
Koko: 
8–16 m.
Kotipaikka: 
Sahalinin saari, Pohjois-Japani.
Kuvaus: 
Rungon kuori sileä, ei korkkimainen. Lehti muodostuu 5–13 lehdykästä. Mausteisesti tuoksuvat lehdet saavat hyvillä paikoilla erittäin kauniin keltaisen syysvärin. Korkkipuun hedelmä on musta marja, joka kypsyy syyskuussa.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, halloilta suojaisa kasvupaikka ja runsasravinteinen, tuore kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content