Skip to main content

Malus toringo

Malus toringo var. sargentii - marjaomenapensas

Ylenpalttinen valkoinen kukkaloisto jäykkäoksaisessa ja oraisessa pensaassa on mielenkiintoinen yhdistelmä, joka tuntuu melkein epätodelliselta. Sama jännite toistuu syksyllä, kun tummia, risuisen oloisia oksia koristavat lukemattomat pikkuiset, punaiset omenat. Nämä yhdistelmät löytyvät marjaomenapensaasta, ja niiden välissä se ehtii vielä pukeutua kelta–punaiseen syysväriinkin.

Japanista ja Korean niemimaalta peräisin oleva leveä pensas muodostaa vyöhykkeeksi istutettuna läpipääsemättömän esteen. Sen kasvullisten pitkäversojen lehdet ovat voimakkaastikin kolmiliuskaisia, kun taas kukkineiden lyhytoksien lehdet ovat ehytlaitaisia ja pienempiä. Valkoiset kukat ovat noin viiden kukan sarjoissa, ja nuppuasteella ne punertavat kauniisti.

Marjaomenapensasta kasvaa arboretumissa runsaasti monenlaisissa paikoissa, myös jäykässä savimaassa. Monista omenoista poiketen se kukkii hyvin puolivarjossakin, muun muassa valoaukoissa metsän keskellä. Marjat kestävät pensaissa pitkälle talveen, ja yllättävän hyvin kasvustot ovat saaneet olla rauhassa jäniksiltäkin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Marjaomenapensas
Heimo: 
Rosaceae
Suku: 
Malus
Laji: 
toringo
Muunnos (var.): 
sargentii
Koko: 
Korkeus 1,5–2,5 m, korkeuttaan leveämpi.
Kotipaikka: 
Japani ja Korean niemimaa.
Kuvaus: 
Peittävä, leveän jäykkä- ja oraoksainen, pitkäikäinen pensas, jolla on valkea, näyttävä kukinta kesäkuussa ja pienet punaiset marjat pitkälle syksyyn asti. Syysväri keltainen tai punakeltainen.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, jopa paahteinenkin, tuore, keskiravinteinen ja mielellään kalkkipitoinen kasvupaikka. Luonnossa metsien ja soiden reunapensaikoissa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content