Skip to main content

Magnolia hypoleuca

Magnolia obovata - hopeamagnolia

magnolia_obovata_ojussila.jpg

Isolehtinen hopeamagnolia on yksi trooppisimman näköisistä puulajeista, joita meillä voi kasvattaa. Se on kuitenkin levinneisyydeltään pohjoisin magnolioista, sillä sen luontainen kasvualue ulottuu aina Kuriilien ja Sahalinin saarille asti.

Hopeamagnolian lehdet voivat olla puolimetriset, ja niiden alapintaa peittää hopeanhohtoinen nukka. Kesäkuussa puhkeavat kukat jäävät osittain lehvästön peittoon, mutta norsunluunväriset, lautasenkokoiset kukat tulevat kyllä huomatuiksi kauas leviävän, huumaavan tuoksunsa ansiosta. Hopeamagnolian syysväritys on näyttävä ja aikainen, lehdet hehkuvat lämpimissä keltaisen ja ruskean sävyissä lokakuun alussa.

Hopeamagnoliaa on viljelty jo kauan Ruotsissa, ja sieltä löytyy monikymmenmetrisiä yksilöitä mm. Kivikin arboretumista. Göteborgin kestäväksi todettua kantaa, joka on peräisin Hokkaidon saaren vuoristoista, on istutettu Mustilaankin ja se on menestynyt alustavasti hyvin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Hopeamagnolia
Heimo: 
Magnoliaceae
Suku: 
Magnolia
Laji: 
obovata
Koko: 
20–30 m luontaisena metsäpuuna, meillä jäänee selvästi pienemmäksi.
Kotipaikka: 
Japani, Kuriilien saariryhmä.
Kuvaus: 
Suuri kesävihanta puu, jolla 50 cm pitkät, 20 cm leveät lehdet, ja suuret maljamaiset, valkoiset kukat kesäkuussa. Siemenkodat punaiset.
Kasvupaikka: 
Valoisa ja lämmin mutta, muiden puiden suojaama, hikevä, runsasravinteinen ja syvämultainen. Vaatii paljon tilaa ja suojapuuston halloja ja kylmiä tuulia vastaan.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–II). Suomessa kokeiltu vähän. Talvenkesto riippuu suuresti alkuperästä ja kasvupaikasta.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content