Skip to main content

Picea x lutzii

Picea × lutzii - lutzinkuusi

Pohjois-Amerikan luoteisosissa, muutamalla suppealla alueella Alaskassa ja Brittiläisen Kolumbian luoteisosissa, mantereisen valkokuusen (P. glauca) ja äärimmäisen mereisen sitkankuusen (P. sitchensis) levinneisyysalueet kohtaavat. Näillä alueilla kasvaa valko- ja sitkankuusen välimuoto, joka on saanut nimensä viime vuosisadan puolivälissä löytäjänsä, amerikkalaisen H. J. Lutzin mukaan.

Lutzinkuusessa näkyy sen kummankin kantavanhemman ominaisuuksia. Neulanen on pitkä ja terävä kuin sitkankuusella, mutta se on poikkilekkaukseltaan pyöreämpi valkokuusen tapaan. Myös sinertävä värisävy periytyy valkokuuselta. Risteymä on yksi niistä hyvin harvoista puulajeista, jotka menestyvät Euroopan pohjoisimmassa arboretumissa Jäämeren rannalla Norjan Vardøssä. Se on saanut huomiota nopeakasvuisuudesta myös Grönlannin oloissa.

Mustilassa on risteymästä kahta taustaltaan erilaista alkuperää, toinen Alaskan Sewardista, Tyynenmeren rannikon tuntumasta, ja toinen Brittiläisestä Kolumbiasta, Skeena-joen laaksosta rannikkovuorten takaa yli 600 metrin korkeudesta. Vuosina 2003–2004 istutettujen pikku metsiköiden menestystä seurataan kiinnostuneina.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Lutzinkuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Picea
Laji: 
× lutzii
Koko: 
Mustilassa saavuttanut 5 m, lopulta arviolta 15–25 m.
Kotipaikka: 
Kanadassa Brittiläisen Kolumbian luoteisosat ja Alaskan lounaisosat.
Kuvaus: 
Luonnossa syntynyt kahden kuusilajin välimuoto. Neulaset vähemmän neliskulmaiset kuin valkokuusella (P. glauca), valkeahkot ilmarakojuovat ylemmällä pinnalla kuten sitkankuusella (P. sitchensis). Kävyt (3–) 4–7 cm pitkiä.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo. Tuore–kostea. Keski- tai runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II–?. Menestymisen pohjoisraja selvittämättä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content