Skip to main content

Lonicera caprifolium

Lonicera caprifolium - tuoksuköynnöskuusama

Monia harmaita hirsiseiniä koristanut tuoksuköynnöskuusama lienee edelleen suosituin kukkivista puuvartisista köynnöksistämme. Kellanvalkeiden, aluksi punertavien kukintojen tuoksu kuuluu erottamattomasti valoisiin kesäöihin.

Kuusamien (Lonicera) suvussa – jonka Linné nimesi saksalaisen lääkärin ja yrttien tutkijan Lonitzerin eli Loniceruksen (1528–1586) mukaan – on useita köynnöstäviä lajeja. Ne kiertyvät hyvin tuen ympärille, mutta niitä voidaan kasvattaa myös maanpeitekasvina, kuten Mustilassakin Kahvilan rinteessä. Parhaiten tuoksuköynnöskuusama kukkii aurinkoisella paikalla, mutta alapuolelta sinivihreät lehdet ovat kauniit kukittakin.

Tuoksuköynnöskuusaman kukinnot muodostuvat versojen kärkiin ja lepäävät siellä kuppimaisesti yhteenkasvaneen ylimmän lehtiparin päällä. Kukinnan jälkeen köynnöstä koristavat kellanpunaiset, pyöreät marjat pitkälle syksyyn.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Tuoksuköynnöskuusama
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Lonicera
Laji: 
caprifolium
Koko: 
Tavallisesti 4(–10) m.
Kotipaikka: 
Balkanin alue ja Länsi-Aasia. Mustan- ja Kaspianmeren välissä on toinen luontainen esiintymä.
Kuvaus: 
Kiertyvä köynnös, jonka rangat ovat onttoja ja lähes kaljuja. Kukkii kellanvalkein, voimakastuoksuisin kukin kesäkuun loppupuolella.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, tuore, runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III (IV).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content