Skip to main content

Juglans cinerea

Juglans cinerea - amerikanjalopähkinä

Amerikanjalopähkinä kasvaa Yhdysvaltojen koillisosissa, harvinaisena eteläisimmässä Kanadassa. Se on kookas, monirunkoinen puu, jolla on harmaa runko ja leveä latvus. Koristeelliset lehdet ovat 25–50 cm pituiset, päätöpariset ja muodostuvat 11–19 lehdykästä. Kukat ovat vaatimattomia, mutta hedelmä on kiintoisa 6–8 cm pituinen, pinnaltaan tahmea luumarja, pähkinä, joka kypsyy syyskuussa. Se on lokeroisesti uurteinen ja niin teräväsärmäinen, että särmiin naarmuttaa kätensä.

Amerikassa on amerikanjalopähkinästä pähkinöiden kasvatusta varten valittuja kantoja ja lajikkeita, joiden kuori on helpommin halkaistava ja sisus paremmin täyttynyt. Pähkinät ovat maukkaita. Puu on myös maailmalla yleisesti viljelty koristekasvi.

Mustilassa komealehtiset jalopähkinät ovat merkittävimpiä ja huomatuimpia lehtipuita. Amerikanjalopähkinä kuuluu vanhaan peruslajistoon Etelärinteellä. Se tulee ruskaan myöhemmin kuin suvun kestävin laji mantšurianjalopähkinä, mutta syysväri on silläkin joka vuosi kauniin keltainen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Amerikanjalopähkinä
Heimo: 
Juglandaceae
Suku: 
Juglans
Laji: 
cinerea
Koko: 
8–20 m.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Kookas, monirunkoinen puu. Lehdet ovat päätöpariset, suuret ja hyvin koristeelliset.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, runsasravinteinen, kostea. Vaatelias maan multavuuden ja valoisuuden suhteen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content