Skip to main content

Ilex rugosa

Ilex rugosa - sahalininorjanlaakeri

ilex_rugosa_lehdet_jsaarinen.jpg

Sahalininorjanlaakeri on hyvin matala varpumainen kasvi, jolla on uurteiset nahkamaiset lehdet ja suuret punaiset marjat. Se kasvaa luontaisena Sahalinin saarella Venäjän Kaukoidässä sekä Kuriilien saarilla ja kahdeksan vuoren huipulla Japanissa. Mitä korkeammalla vuoren rinteellä varpu kasvaa, sen matalampana se ryömii ja sen kapeammiksi ainavihannat lehdet käyvät.

Tämän karuihin oloihin sopeutuneen varvun voi olettaa menestyvän myös meillä, varsinkin siellä, missä lumisuoja on joka talvi taattu. Mustilassa se on Etelärinteen länsipäässä menestynyt hyvin useita vuosikymmeniä, ja sitä voitaisiin viljellä laajemminkin.

Amerikkalainen Kathleen Meserve ymmärsi sahalininorjanlaakerin arvon aloittaessaan risteytystyön talvenkestävien orjanlaakerilajikkeiden jalostamiseksi. Sen ja korkeakasvuisempien orjanlaakerien risteymistä on nimetty useita pihaorjanlaakerilajikkeita, joita kannattaa kokeilla meilläkin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sahalininorjanlaakeri
Heimo: 
Aquifoliaceae
Suku: 
Ilex
Laji: 
rugosa
Koko: 
20–40 cm varpu.
Kotipaikka: 
Japani, Kuriilien saariryhmä, Sahalinin saari.
Kuvaus: 
Maanmyötäinen varpu, jolla ainavihannat nahkamaiset, kapeat ja hammaslaitaiset lehdet, valkoiset kukat ja punaiset marjat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoisa tai varjoisa paikka viileällä rinteellä, jossa lumi säilyy pikään. Tuore ja keskiravinteinen kasvualusta
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II. Vain vähän kokemuksia Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content