Skip to main content

Fagus sylvatica Atropurpurea-ryhmä

Fagus sylvatica Atropurpurea-ryhmä - veripyökki

Fagus sylvatica 'Atropunicea' ©CTheqvist

Euroopanpyökin punalehtisiä lajikkeita on nimetty useita ja nimeämiskäytännöissä vallitsee melkoinen kirjo. Tyypillisesti nimissä esiintyy tavalla tai toisella sana "purpurea". Euroopanpyökin punalehtisten lajikkeiden kerrotaan saaneen alkunsa Thüringenissä Saksassa 1700-luvulla kasvaneesta puusta ja punalehtiset pyökit ilmestyivät ensimmäisen kerran taimistoluetteloihin 1800-luvun alkuvuosina. Niitä on mahdollista lisätä myös siemenestä, joten punalehtisyydessä on astevaihtelua. Lehtien väritys saattaa lajikkeesta riippuen säilyä hyvin tai hävitä lähes tyystin kasvukauden mittaan. Yleensä keväinen lehtien puhkeaminen ja syksyn ruska ovat kuitenkin näyttävän punaisia.

Veripyökki kasvaa suureksi ja pyöreälatvuksiseksi puuksi, joka vaatii paljon tilaa ja saattaa elää satoja vuosia, ei siis mikään pienen pihan koriste! Suomessa puu on osoittautunut melko kestäväksi etelärannikolla, minkä voisi olettaa johtuvan veripyökin melko mantereista alkuperästä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Veripyökki
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Fagus
Laji: 
sylvatica
Ryhmä: 
Atropurpurea
Koko: 
Suomen oloissa 3–12 m.
Alkuperä: 
Useita nimettyjä lajikkeita, joita yhdistää koko kasvukauden säilyvä lehtien punainen väritys. Alunperin löytynyt Saksan Thüringenistä.
Kuvaus: 
Erinomainen koristepuu, joka avoimella paikalla muodostaa komean, leveän latvuksen. Koristeellisen lyijynharmaa, sileä runko. Lehdet tummanpunaiset koko kasvukauden. Lakastuneet lehdet pysyvät puussa usein pitkälle kevääseen.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, runsasravinteinen, tuore–kostea, läpäisevä humusmaa. Suojainen kasvupaikka
Menestyminen: 
Vyöhyke Ia (Ib).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content