Skip to main content

Eleutherococcus sessiliflorus

Eleutherococcus sessiliflorus - kiinanaralehti

Kiinanaralehteä kasvaa Mustilan Juhlapaikalla lähellä sukulaistaan venäjänaralehteä eli venäjänjuurta (E. senticosus). Molemmilla lehdet ovat 3–5-sormisia ja marjat mustia. Marjat kiikkuvat versojen kärjissä vielä pitkään senkin jälkeen, kun lehdet ovat varisseet. Kiinanaralehdellä marjat muodostavat tiiviin pallon, mihin tieteellinen lajinimikin viittaa: sessilis tarkoittaa "ilman vartta" ja florus "kukkaa". Venäjänjuuren marjoilla on pari senttimetriä pitkät perät ja niiden marjaterttu on väljempi. Toinen näitä araliakasveja erottava tuntomerkki on piikkisyys: venäjänjuuren lajinimi senticosus tarkoittaakin "piikkistä".

Kiinanaralehti kasvaa noin parimetriseksi, harvahkoksi pensaaksi. Sen loppukesällä kehittyvät pienet, vihreät sarjakukinnot eivät herätä huomiota, toisin kuin marjapallot, jotka koristavat pensasta vielä talvella lumipipo päässä, elleivät sitä ennen ole päätyneet lintujen suihin.

Kiinanaralehti kuuluu eksoottisennäköisten araaliakasvien heimoon, jonka edustajat silloin tällöin esiintyvät lehtien palstoilla ihmeitä tekevien vaikutustensa vuoksi. Voimallisin tästä joukosta on kiinanginseng (Panax ginseng), mutta myös aralehdet kelpaavat. Vaikuttavia aineita on juurten kuoriosassa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kiinanaralehti
Heimo: 
Araliaceae
Suku: 
Eleutherococcus
Laji: 
sessiliflorus
Koko: 
Alkuperäisillä paikoilla 3–4 m, Suomessa matalampi.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Koillis-Kiina, Korea.
Kuvaus: 
Kesävihanta pensas, 3–5-sormiset lehdet, kellanvihreät pienet kukat, mustat pallomaiset hedelmystöt.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo, keski- tai runsasravinteinen, tuore, multava maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content