Skip to main content

Quercus rubra

Quercus rubra - punatammi

quercus_rubra_siemen_jreinikainen.jpg

Punatammen lehdet ovat teräväliuskaiset ja kookkaammat kuin kotimaisella metsätammella (Quercus robur). Voimakas punainen syysväri, joka hallitsee maisemaa syksyisin punatammen kotiseudulla Pohjois-Amerikan itäosissa, jää Suomessa yleensä vaisuksi ja ruskeanpunaiseksi.

Punatammen levinneisyysalue Pohjois-Amerikassa on hyvin laaja. Suomessa sitä viljellään ilmastollisesti vaativissa olosuhteissa, joten istutettavien puiden alkuperällä on suuri merkitys. Mustilan vanha punatammimetsikkö on hyvin menestyvä, mutta tuleentuu melko myöhään, joten se tuskin on aivan pohjoisinta mahdollista alkuperää. Etelärinteen alareunaan vuosituhannen vaihteessa perustettuun nuoreen metsikköön on istutettu lähes kaikkia Arboretumin 1993 ja 1996 siemenkeruumatkoilla kerättyjä alkuperiä. Hieman yllättäen aikaisin ja komein syysväri on kehittynyt Yhdysvalloista Wisconsinin osavaltion pohjoisisosta peräisin oleviin punatammiin.

Punatammen terho on valittu Arboretum Mustilan Ystävät ry:n tunnukseksi. Punatammi kuuluu Mustilan peruspuustoon, ja puun siemenenä tammen terho symboloi samalla uuden puun – tai vaikka kokonaisen metsän – syntymistä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Punatammi
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Quercus
Laji: 
rubra
Koko: 
10–20 m.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Nopeakasvuinen tammi, jonka lehdet ovat kotimaista tammea kookkaammat ja teräväliuskaiset. Nimi viittaa punaiseen syysväriin, jota Suomessa kuitenkin näkee enimmäkseen vain nuorilla puilla.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen paikka, tuore, keski- tai runsasravinteinen maaperä. Ruska kehittyy parhaiten kalkkipitoisessa maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Talvenkestävyys vaihtelee alkuperän mukaan.

Ulsike 1994: 54./68. Quercus rubra - punatammi

Avainsana(t)

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-239 tai K09-93-240 Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suku: 
Quercus
Laji: 
rubra

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content