Skip to main content

Cornus alternifolia

Cornus alternifolia - lännenpagodikanukka

cornus_alternifolia_kukat_jsaarinen.jpg

Laajalla alueella Pohjois-Amerikan itäosissa luontaisena kasvava lännenpagodikanukka on meillä harvoin käytetty, erittäin kaunis pensasmainen puu. Sen koristeellisuus tulee parhaiten esiin kun monikerroksinen, arkkitehtonisesti kaunis latvus on levittäytynyt täyteen mittaansa.

Pensas kukkii alkukesällä lehtevänä valkoisin pienin kukkatertuin. Syyskesällä kehittyvät sinimustat, syömäkelvottomat marjat näyttäviin tulipunaisiin kukkaperiin. Kauniisti kuvioidut lehdet saavat syksyllä violetin, oranssin ja keltaisen sävyissä läikehtivän syysvärin. Talvella korostuu punaruskeiden oksien veistoksellinen rakenne.

Lännenpagodikanukka on varjoisten, soistuvien metsänreunojen ja rantojen asukki, joka ei viihdy karuilla tai kuivilla paikoilla. Muutoin se vaikuttaa elinvoimaiselta, terveeltä ja sopeutuvaiselta koristekasvilta. Talvenkestävyytensä ja monipuolisten käyttö- ja kauneusarvojensa vuoksi se on yksi parhaista Mustilan Amerikan-keruumatkojen uusista koristepuulajeista. 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Lännenpagodikanukka
Heimo: 
Cornaceae
Suku: 
Cornus
Laji: 
alternifolia
Koko: 
3–5 m puu tai pensas.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan itäosat.
Kuvaus: 
Pieni kesävihanta puu tai pensas, jolle tyypillistä kerroksellisesti vaakatasoon asettuva leveä latvus. Soikeat lehdet vuoroittan versoja pitkin. Näyttävä kukinta alkukesällä. Marjat syömäkelvottomat, mutta evitä myrkylliset. Komea oranssi tai punainen syysväritys.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo tai varjo, runsasravinteinen, tuore ja hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content