Skip to main content

Cornus alba subsp. alba

Cornus alba subsp. alba - idänpensaskanukka

Cornus on roomalaisten antama nimi pikkupuuksi kasvavalle punamarjakanukalle (C. mas). Sana cornus merkitsee myös sarvea ja mahdollisesti kuvaa lujaa ja sitkeää puuainesta. Nykyisin Cornus-sukuun kuuluu kaksi ruohovartista ja noin 40 puuvartiselle kasvia, jotka esiintyvät luontaisina pääasiassa Euraasiassa ja Pohjois-Amerikassa.

Idänpensaskanukka on leveä pensas, jonka alaoksat painuvat maahan ja joskus juurtuvatkin. Huiskilokukinnot ovat valkeita. Pyöreät marjat ovat nekin merkillisen valkeita, hiukan sinertäviä. Lehtilapojen ja oksien väritys vaihtelee ja värikkäimpiä muotoja myydään taimistoilla lajikkeina. Suosituin on ollut korallikanukka (C. alba 'Sibirica'), jonka rangat ovat valossa kasvaessaan hyvin voimakkaanpunaiset, myös talvella.

Lännenkanukka (C. alba subsp. stolonifera) on alalaji ja erottuu itäisestä alalajista pitkänsuikeista lehdistään, hieman varhaisemmasta kukinnastaan, pyöreämmistä valkeista marjoistaan ja runsaista juurivesoistaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Idänpensaskanukka
Heimo: 
Cornaceae
Suku: 
Cornus
Laji: 
alba
Alalaji (ssp.): 
alba
Koko: 
2–3 m pensas.
Kotipaikka: 
Pohjoinen Venäjä.
Kuvaus: 
Nopea- ja rentokasvuinen, pyöreähkö 3-metrinen pensas. Oksat ruskehtavanpunaiset, auringossa nuorissa oksissa punaisempi väritys. Soikeanpuikeat, suippokärkiset lehdet. Ei erityistä syysväritystä, lehtien varistessa vihreinä. Likaisenvalkeat, hieman sinertävät luumarjat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen–varjoinen, runsasravinteinen, tuore–märkä.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content