Skip to main content

Castanea sativa

Castanea sativa - jalokastanja

castanea_sativa_pahkina_ja_lehti_tanska_jreinikainen.jpg

Jalokastanjan paahdetut terhot ovat talvinen herkku Keski-Euroopassa, ja viime vuosina suomalaisetkin ovat päässeet niiden makuun. Itse kastanjapuuta on yritetty kasvattaa Suomessa todennäköisesti vuosisatoja, mutta huonoin tuloksin. Onkin todennäköistä, että tätä eurooppalaista jalopuulajia ei kyetä millään alkuperällä kasvattamaan ainakaan siemeniä tuottavaksi puuksi.

Viime aikoina jalokastanja on Helsingissä kasvitieteellisessä puutarhassa talvehtinut hyvin ilman talvisuojaa ja jopa kukkinut. Mustilassakin pari Ukrainasta saatua tainta on alkanut kehittyä puumaiseen muotoon. Ilmaston pitäisi kuitenkin lämmetä merkittävästi, ennen kuin kastanjasta saadaan meille tuotantopuuta.

Kastanjan lehdet ovat pitkät, kapeat ja sahalaitaiset. Terhojen suojus on piikkinen kuten hevoskastanjoilla, vaikka ne eivät olekaan sukua toisilleen. Lämpimämmässä ilmastossa puut voivat kehittyä tammen tapaan ikivanhoiksi jättiläisiksi.

Markettien tiskeillä myytävät kastanjat voivat nykyisin olla myös kiinankastanjaa (C. mollissima), joka sietää sekä tauteja että kylmempää ilmastoa. Aasialaiset lajit sekä amerikankastanja (C. dentata) voisivat olla meilläkin eurooppalaista jalokastanjaa kestävämpiä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Jalokastanja
Heimo: 
Fagaceae
Suku: 
Castanea
Laji: 
sativa
Koko: 
Luonnossa jopa 35 m puu. Suomessa 2–5 m pensas.
Kotipaikka: 
Kaakkois-Eurooppa ja Vähä-Aasia.
Kuvaus: 
Leveälatvuksinen ja pitkäikäinen puu.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, lämmin ja hyvin suojainen kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhyke (I). Paleltuu herkästi maata myöden talvella, mutta vesoo voimakkaasti.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content