Skip to main content

Acer tataricum

Acer tataricum subsp. ginnala - mongolianvaahtera

Mongolianvaahtera on kotoisin laajalta alueelta Kaukoidästä ja kasvaa luontaisina valoisissa metsissä, kosteilla rinteillä ja soitten liepeillä. Suomessa yleisimmin kasvatettu pensasmainen vaahtera lähisukulaisensa tataarivaahteran (A. tataricum subsp. tataricum) ohella. Vanhemmiten siitä saattaa tulla puumainen, mutta yleensä se on monirunkoinen ja kasvaa lähes yhtä paljon leveyttä kuin korkeutta. Sen kasvutapa on sirompi kuin tataarivaahteralla. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet ovat liuskaiset ja niiden laidat toissahaiset. Tataarivaahteran lehdet ovat liuskattomia.

Nopeakasvuinen mongolianvaahtera on myös melko pitkäikäinen. Se kukkii vasta myöhemmällä iällä. Kukat sulautuvat vaaleanvihreinä lehdistön sekaan, mutta siemenet, vaahteroille tyypilliset lenninsiivelliset lohkohedelmät eli samarat, punertuvat kypsyessään ja koristavat pensasta ruskistuneina pitkälle talveen. Aurinkoisella paikalla mongolianvaahtera saa loistavan, oranssinpunaisen syysvärin.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Mongolianvaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
tataricum
Alalaji (ssp.): 
ginnala
Koko: 
3–6 m.
Kotipaikka: 
Pohjois- ja Itä-Kiina, Mongolia, Venäjän Kaukoitä ja Korea.
Kuvaus: 
Leveäkasvuinn, iso pensas. Lehdet yleensä 3-liuskaiset, syysväriltään parhaimmillaan komean punaiset. Nopeakasvuinen, kestävä ja helposti kasvatettava koristepensas.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, tuore tai kostea, runsasravinteinen humusmaa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V (VI).

Acer tataricum subsp. tataricum - tataarivaahtera

acer_tataricum_tataricum_ruska_jsaarinen.jpg

Pieneksi puuksi kehittyvä tataarivaahtera on kotoisin Balkanilta Mustanmeren kautta Uralille ulottuvalta alueelta. Mustilassa Pähkinärinteen alareunaan 1910-luvulla istutetut tataarivaahterat ovat nyt täysikasvuisia puita, jotka ilahduttavat olemuksellaan ympäri vuoden: keväällä pystyt kukkatertut, kesällä punertuvat siemenet, syksyllä komeankeltainen syysväri ja talvella tummat, veistokselliset rungot. Kaunispiirteinen oksisto ja pitkälle talveen oksille jäävät siemenet vielä lisäävät tataarivaahteran koristeellisuutta.

Tataarivaahteraa on lähisukulaisensa mongolianvaahteran (A. tataricum subsp. ginnala) tapaan käytetty Suomessa runsaasti ja pitkään. Tataarivaahteran lehdet ovat miltei liuskattomat, ja se on rotevakasvuisempi ja sivuhaaroiltaan jäykempi kuin mongolianvaahtera. Tataarivaahtera onkin oikeammin monirunkoinen puu kuin koristepensas, joten sille on varattava reilusti kasvutilaa. Se on talvenkestävä ainakin V-vyöhykkeelle asti.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Tataarivaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
tataricum
Alalaji (ssp.): 
tataricum
Koko: 
Täysikasvuisena 5–8 m puu.
Kotipaikka: 
Kaakkois-Eurooppa ja Länsi-Aasia.
Kuvaus: 
Monirunkoinen, vanhemmiten veistoksellinen puu tai suuri pensas. Keltainen tai punertava syysväritys.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen kasvupaikka, kuivahko tai tuore kasvupaikka. Ei erityisen vaatelias maaperän suhteen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V (VI).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content