Skip to main content

Acer circinatum

Acer circinatum - viinivaahtera

acer_circinatum_ojussila.jpg

Viinivaahtera on amerikkalainen vastine Itä-Aasian sirovaahteralle (A. sieboldianum) ja koreanvaahteralle (A. pseudosieboldianum). Se muistuttaa ulkoisesti näitä hyvin paljon, ja kokoelmissa lajien erottaminen toisistaan on vaikeaa. Viinivaahtera on aasialaisia sukulaisiaan arempi ja se kasvaa luontaisestikin vain suojaisilla kasvupaikoilla Tyynenmeren läheisyydessä.

Heikon pakkasenkestävyyden takia pensasmainen viinivaahtera tulisi meillä istuttaa varjoon muiden puiden tai rakennusten suojaamaan kasvupaikkaan ja sielläkin se todennäköisesti paleltuu lumirajaan ainakin kylmimpinä talvina. Pensas uusiutuu toki palelluttuaan. Auringossa sen kasvutapa on pysty ja koheneva, varjossa se taas kasvattaa oksansa kauniin kerroksellisesti. Nimi onkin lähtöisin siitä, että tällaista pensasta on metsän seassa luultu köynnökseksi.

Etelärinteellä kasvava vanha viinivaahtera paleltuu Mustilassa usein lumirajaa myöten, mutta Alppiruusulaakson liepeille istutetut nuoremmat, Hollannista hankitut pensaat ovat menestyneet toistaiseksi paremmin. Myöhään syksyllä viinivaahtera esittelee upeita syysvärejään, jotka leiskuvat keltaisen, oranssin ja punaisen monissa sävyissä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Viinivaahtera
Heimo: 
Aceraceae
Suku: 
Acer
Laji: 
circinatum
Koko: 
Kotiseudullaan 5–8 m pensas, Suomessa jää tavallisesti 2–3 m mittaan.
Kotipaikka: 
Pohjois-Amerikan länsirannikolla Tyynenmeren tuntumassa.
Kuvaus: 
Kesävihanta pikkupuu tai pensas, lehdet pyöreät, 7–11-halkoiset, lehtisuonet karvaiset. Vuosiversot ja kukat viininpunaiset ja siementen lenninsiivet keltaiset.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore.
Menestyminen: 
Vyöhyke I (II).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content