Skip to main content

Abelia

Abelia mosanensis (Zabelia mosanensis) - koreanabelia

abelia_mosanensis_kukka.jpg

Kuusamakasvien (Caprifoliaceae) heimoon lukeutuva Abelia on pensassuku, jonka edustajia ei juuri meidän leveysasteillamme tapaa. Ainoastaan korealainen Abelia mosanensis on osoittautunut meillä talvenkestäväksi.

Koreanabelia kukkii keskikesällä voimakastuoksuisin pienin kukin, joiden valkoiset terälehdet muodostavan hauskan kontrastin ruusunpunaisten kukkatorvien kanssa. Pensas sietää kuivahkoa kasvupaikkaa ja kukkii hyvin vieläpä melko varjoisallakin paikalla, mutta kehittyy toki näyttävämmäksi tuoreessa hapahkossa kasvualustassa aurinkoisella paikalla. Kukkanuput muodostuvat jo syksyllä, joten voimakas leikkaus tärvelee seuraavan kevään kukinnan.

Koreanabelia on kesäisessä asussaan huomaamaton, mutta syksyllä pensas pukeutuu parhaimpiinsa. Syysvärityksessä on viehättävä ruusunpunaisen ja oranssin vivahde, jota ei juuri muilla pensailla tapaa. Suomeen koreanabelia on kulkeutunut melko äskettäin Latviasta, jossa sitä on kasvatettu jo neuvostoaikoina silloisten Korean-yhteyksien ansiosta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreanabelia
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Abelia
Laji: 
mosanensis
Koko: 
1,5–2 m pensas.
Kotipaikka: 
Korea.
Kuvaus: 
Parimetriseksi varttuva harvaoksainen, pienilehtinen kesävihanta pensas, joka kukkii pienin tuoksuvin kukinnoin kesäkuussa.
Kasvupaikka: 
Kehittyy parhaiten aurinkoisella paikalla runsasravinteisessa maassa, mutta sietää hyvin myös kuivuutta. Jää puolivarjossa harvaoksaiseksi.
Menestyminen: 
Vyöhyke I-II.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content