Skip to main content

Rhododendron fraserii

Rhododendron × fraseri - kevätatsalea

rhododendron_fraserii_jreinikainen.jpg

Taimistoviljelijä George Fraser muutti 1800-luvun lopulla Skotlannista Kanadaan ja osti Vancouverin saarelta noin 100 hehtaaria metsää, jonne hän raivasi tilaa taimiviljelmilleen. Fraser teki risteytyksiä monilla kasvisuvuilla alppiruusujen lisäksi.

Fraserin ensimmäinen alppiruusuristeytys oli pientä sattuman kauppaa. Hän oli tilannut Nova Scotiasta karpalontaimia ja niiden joukossa oli ylimääräisenä rikkaruohona pieni kanadanatsalean (R. canadense) taimi. Hän istutti sen ja 15 vuotta myöhemmin, kun se kukki ensimmäistä kertaa, hän pölytti sitä japaninatsalean (R. molle subsp. japonicum) siitepölyllä. Fraser lähetti risteytyksestä kasvaneita nupullisia taimia Arnold Arboretumiin Bostoniin ja Lontooseen Kew Gardensiin. Toisistaan riippumatta molemmissa paikoissa risteymälle annettiin nimi Rhododendron × fraseri. Rekisteriin kevätatsalea on viety nimellä Fraseri-ryhmä.

Mustilassa kevätatsalea on kasvanut ainakin 1950-luvulta lähtien. Pienehkö pensas on ensi silmäyksellä kuin kookkaampi versio kanadanatsaleasta. Se kukkii vuosittain runsain kukin toukokuun lopulla hieman kanadanatsalean jälkeen, mutta ennen useimpia muita atsaleoja. Punavioletit tuoksuttomat kukat ovat kanadanatsaleaa muistuttavalla tavalla orkideamaiset mutta kookkaammat.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kevätatsalea
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Ryhmä: 
× fraseri
Koko: 
Noin 1 m.
Alkuperä: 
Kanadalaisen George Fraserin risteytys R. canadense × R. molle subsp. japonicum (1912).
Kuvaus: 
Kesävihanta atsalealajike, jolla on punavioletit kukat ja niiden yläterälehdissä tummempaa kuviointia.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, vähä–keskiravinteinen, hapan, tuore–kostea, kukkii runsaammin aurinkoisella tai puolivarjoisella paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content