Skip to main content

Hippophae rhamnoides

Hippophae rhamnoides - tyrni

hippophae_rhamnoides_yk_ahvenanmaa_jreinikainen.jpg

Kauniskasvuisen tyrnin tunnistaa helposti ehytlaitaisista, tasasoukista lehdistä, jotka ovat päältä vihertävän- ja alta hopeanharmaat. Silmusuomuissa ja nuorissa versoissa on erikoisia, kilpimäisiä tähtikarvoja. Se on pioneerikasvi ja ehdoton valokasvi. Tyrni sietää auringon paahdetta, tuulta, pakkasta, tulvia ja suolaista maata, mutta ei toisten kasvien varjostusta. Se on levinnyt laajalti kautta Euroopan ja läntisen Aasian, mutta riittävän avoimia kasvupaikkoja alueella on hyvin vähän. Meillä tyrni kasvaa luontaisena Ahvenanmaalla sekä Pohjanlahden rannikon maannousema-alueilla, mutta oikealle paikalle istutettuna se pärjää hyvin myös sisämaassa.

Tyrnin kirkkaanoranssit marjat ovat paitsi näyttäviä myös hyvin terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti muun muassa C-vitamiinia ja hyväätekeviä öljyjä. Suomessa tyrnimarjoja kerätään sekä luonnosta että viljelmiltä. Esimerkiksi Ranskassa ja Kiinassa sen kaupallinen viljely on hyvin laajaa. Tyrnistä on jalostettu eri puolilla maailmaa suurisatoisia lajikkeita, joista useimmat eivät kuitenkaan sovellu Suomen ilmastoon. Lue lisää »

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Tyrni
Heimo: 
Elaeagnaceae
Suku: 
Hippophae
Laji: 
rhamnoides
Koko: 
0,5–5 m.
Kotipaikka: 
Paikoitellen Euroopassa merenrannoilla ja vuoristoissa, Länsi-Aasiassa vuoristoissa ja aroilla.
Kuvaus: 
Hopeanharmaalehtinen, pystykasvuinen, juurivesoja tekevä piikkinen pensas tai joskus puu. Syksyllä kypsyvät oranssinkeltaiset luumarjat terveellisiä.
Kasvupaikka: 
Aurinko, keski- tai runsasravinteinen, kuiva–kostea, runsashiekkainen ja -sorainen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content