Skip to main content

Kalopanax pictus

Kalopanax septemlobus (Kalopanax pictus) - seitsensormiaralia

kalopanax_jreinikainen.jpg

Seitsensormiaralia on sukunsa ainoa laji, todellinen kasvimaailman vastine amurintiikerille. Se on sopeutunut kestämään Koillis-Aasian lehtometsävyöhykkeen hyisiä talvia, vaikka se ulkoisesti näyttää trooppisten viidakoiden kasvilta. Suomalaisen silmiin se tuo helposti mieleen tutun huonearaalian (Fatsia japonica), jolle se onkin sukua. Kotiseudullaan se kasvaa massiiviseksi, jopa 30-metriseksi puuksi, jonka runkokin saattaa olla halkaisijaltaan reilusti toista metriä. Runko on paksujen, lyhyiden piikkien peitossa kuten oksatkin.

Lehdet ovat nimen mukaisesti seitsensormisia ja niiden "sormisuus" eli halkoisuus vaihtelee. Syvään liuskoittuneet muodot erotetaan toisinaan omaksi lajikseen tai munnoksekseen (var. maximowiczii). Lehtilavalla voi olla mittaa jopa 25 cm, lehtiruoti saattaa olla vielä pitempi, aina 50 cm saakka. Lehdet asettuvat oksien päihin kiehkuroiksi tavoittaakseen lehtometsän niukan valon mahdollisimman tehokkasti. Oksien päihin loppukesällä muodostuvat valkeat kukinnot ovat niin ikään valtavia, halkaisijaltaan 25–35 cm kertoterttuja, joihin loppusyksyllä kypsyy mustia, linnuille maittavia marjoja.

Seitsensormiaralia on länsimaissa kokoelmien ja kasviharrastajien hellimä harvinaisuus, jonka siemeniä ja taimia on ani harvoin saatavilla. Suomessa sitä kasvaa muutamissa kasvikokoelmissa, ja menestyminen näyttää vaihtelevan käytettävän alkuperän mukaan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Seitsensormiaralia
Heimo: 
Araliaceae
Suku: 
Kalopanax
Laji: 
septemlobus
Koko: 
2–8 m puu tai pensas. Kotiseudullaan jopa 30 m.
Kotipaikka: 
Kiina, Korea, Sahalin ja Japani.
Kuvaus: 
Leveyttään korkeampi, pyöreälatvainen puu tai suuri pensas. Trooppisen näköinen, vaahteramainen lehdistö, piikkiset oksat ja rungot.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen tai puolivarjoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet (I–III), alkuperästä riippuen.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content