Skip to main content

Rodgersia

Rodgersia podophylla - liuskavaleangervo

rodgersia_podophylla_yleiskuva.jpg

Liuskavaleangervo on Japanista ja Koreasta kotoisin oleva isolehtinen perenna, joka kuuluu rikkokasvien (Saxifragaceae) heimoon. Lehdet ovat yleensä viisisormiset ja kärjestä isohampaiset, pronssinkarvaiset. Liuskavaleangervo eroaakin lehden muodossa sukulaisestaan sormivaleangervosta (R. aesculifolia), jonka lehdet ovat seitsensormiset ja hevoskastanjamaiset.

Lehtien väri on uutena ja syksyllä punaruskea. Myös kokonaan punaruskeita lajikkeita on saatavilla. Väri säilyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla. Liuskavaleangervo kukkii loppukesällä kermanvalkoisin latvakukkinnoin.

Kasvupaikkana se suosii puolivarjoista, rehevää ja hapahkoa metsäpuutarhaa. Kosteana pysyvä ja suojainen kukkapenkkikin sopii tälle näyttävälle perennalle.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Liuskavaleangervo
Heimo: 
Saxifragaceae
Suku: 
Rodgersia
Laji: 
podophylla
Koko: 
50–120 cm, leveyttä saman verran.
Kotipaikka: 
Japani, Korea.
Kuvaus: 
Isolehtinen perenna, lehdet 5-sormiset, karvaiset, kärjestä isohampaiset. Kellanvalkoiset, korkeat kukinnot heinä–elokuussa.
Kasvupaikka: 
Aurinko–varjo, viihtyy parhaiten puolivarjossa. Runsasravinteinen, tuore–kostea, multava, hapan maa.
Menestyminen: 
Kestävä ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa.

Rodgersia aesculifolia - sormivaleangervo

Rodgersia aesculifolia ©Susanna

Sormivaleangervo on isokokoinen ja näyttävä, rikkokasvien (Saxifragaceae) heimoon kuuluva perenna, joka on kotoisin Kiinasta. Sitä kasvatetaan varsinkin komean seitsensormisen lehdistön takia, mutta se myös kukkii keskikesällä suurin, kellan- tai punertavanvalkoisin ja tuoksuvin kukkatöyhdöin. Lehdistö on uutena pronssinpunaiseen vivahtava ja saattaa saada myös pronssisen syysvärin.

Korkeutta sormivaleangervo kasvaa parhaimmillaan metrin verran, ja se leviää hitaasti, jos kasvupaikka on mieluinen ja tilaa riittää.
Kasvupaikaksi on hyvä valita puolivarjoinen, kosteahko ja ravinteikas paikka puutarhasta. Myös tuulensuoja ja hallattomuus ovat eduksi, sillä uudet lehdet paleltuvat keväthallassa herkästi. Talvimärkyys ei ole hyväksi, vaan voi helposti tappaa kasvin. Kasvukaudella sormivaleangervo sen sijaan kestää myös märkää. Maaperä saisi olla mieluusti lievästi hapan.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Sormivaleangervo
Heimo: 
Saxifragaceae
Suku: 
Rodgersia
Laji: 
aesculifolia
Koko: 
80–120 cm, leveyttä saman verran.
Kotipaikka: 
Kiina.
Kuvaus: 
Isolehtinen perenna, seitsensormiset lehdet, isot vaaleat, tuoksuvat kukkatöyhdöt heinä–elokuussa lehtien yläpuolella.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, lievästi hapan, tuore–märkä maa. Ei kuitenkaan siedä talvimärkyyttä.
Menestyminen: 
Kestävä ainakin eteläisessä ja Keski-Suomessa.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content