Skip to main content

Syringa wolfii

Syringa wolfii - koreansyreeni

Avainsana(t)

Kauniskukkaisten ja tuoksuvien syreenien eli sireenien (Syringa) suvussa on laskutavasta riippuen runsaat kaksikymmentä lajia, joista kaksi on kotoisin Euroopasta ja muut Aasiasta, suurin osa itä-Aasiasta.

Itäisistä villisyreeneistä koreansyreeni on erityisen kaunis- ja suurikukintoinen. Kukinto on kookas, leveä, pysty ja monihaarainen. Yksittäinen kukka on torvimainen, neliterälehtinen, ja sen terälehdet ovat viehkeästi otapäisiä. Kukkien tuoksu on voimakas ja miellyttävä, ja värit vaihtelevat eri yksilöiden ja alkuperien mukaan valkoisesta violetin eri sävyjen kautta purppuranpunaiseen. Myös kaksivärisin kukin kukkivia pensaita on löydetty.

Koreansyreeni kasvaa luontaisena Mantsuriassa, Koreassa ja Venäjän Kaukoidässä louhikkoisten rinteiden pensaikoissa, metsissä ja jokien rannoilla. Sen löytäjä V. L. Komarov toi sen viljelyyn Pietariin 1900-luvun alussa. Kauneudestaan huolimatta se on jäänyt varsinkin länsimaissa huonosti tunnetuksi.Se kukkii noin kaksi viikkoa pihasyreenin (S. vulgaris) jälkeen. Talvenkestävyys riittää Arkangelissa ja Tomskissa asti, joten koreansyreeni voisi olla käyttökelpoinen koristepensas myös Pohjois-Suomessa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Koreansyreeni
Heimo: 
Oleaceae
Suku: 
Syringa
Laji: 
wolfii
Koko: 
2–4 m.
Kotipaikka: 
Itä-Aasia.
Kuvaus: 
Kookas, leveäkasvuinen koristepensas. Kauniit, kookkaat, kartiomaiset kukinnot kesäkuussa.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, tuore, runsasravinteinen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content