Skip to main content

Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Hydrangea arborescens 'Annabelle' - pallohortensia 'Annabelle'

Pohjoisamerikkalainen hortensialaji Hydrangea arborescens ei itsessään ole erityisen näyttävä, ja sitä näkeekin lähinnä vain tieteellisissä kokoelmissa. Tästä lajista kehittyneitä muunnoksia ja nimettyjä lajikkeita, pallohortensioita, on Suomessa kuitenkin viljelty jo pitkään.

Tunnetuin pallohortensialajike 'Grandiflora' löydettiin luonnosta Ohiossa 1900. Se on kerrannainen pensas, jonka pallomaiset kukinnot ovat läpimitaltaan 10–18 cm. Myös 'Annabelle'-lajike on löydetty luonnosta, Anna-nimiseltä paikkakunnalta Illinoisin osavaltiossa. 'Annabellen' kukinnot ovat näyttäviä, jopa yli 20 cm läpimitaltaan.

Pallohortensioiden talvenkestävyyttä pidetään keskimäärin heikohkona. Mustilassakin ne kasvavat enemman tai vähemmän perennamaisena paleltuen talvisin latvoistaan. Tämä ei onneksi haittaa kukintaa, sillä kukinnot kehittyvät saman vuoden versojen päihin. Puutarha- ja puistoistutuksissa pallohortensiat leikataan yleensä vuosittain alas. Kohtuullinen oksamäärä takaa suuret kukinnot.

Pallohortensioiden nimistössä on epätäsmällisyyttä ja lajikkeiden nimet ovat monesti sekaisin. Valtavakukintoinen 'Annabelle' yleensä kuitenkin erottuu helposti joukosta.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Pallohortensia 'Annabelle'
Heimo: 
Hydrangeaceae
Suku: 
Hydrangea
Laji: 
arborescens
Lajike: 
'Annabelle'
Koko: 
1 m pensas.
Alkuperä: 
Pallohortensia 'Annabelle' on pohjoisamerikkalaisen hortensialajin (H. arborescens) luonnosta löydetty muoto ja nimetty lajike.
Kuvaus: 
Matalakasvuinen, pyöreähkölehtinen loppukesän kukkija. Kukinnot ilmaantuvat saman kesän oksien päihin. Leikataan vuosittain liki maata myöten.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Maan happamuus saa vaihdella, koska pensas sietää sen.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I (II–III). Käyttökelpoinen myös latvaosiltaan paleltuvana perennamaisena matalana pensaana.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content