Skip to main content

Alppirusulaakso

Liriodendron tulipifera - tulppaanipuu

Liriodendron tulipifera ©Jaakko

Isolehtinen tulppaanipuu oli yksi ensimmäisistä Amerikan mantereelta Eurooppaan tuoduista puulajeista, eikä syyttä, sillä 50-metriseksi kasvavan ja keltaisin, suurin tulppaaninkukin koristellun puun on täytynyt olla 1600-luvun eurooppalaisille aivan vastustamaton näky.

Tulppaanipuu on magnolioiden sukulainen ja kehityshistorialtaan hyvin vanha. Jo liitukauden 100 miljoonaa vuotta vanhoista fossiilikerrostumista on löytynyt tyypillisiä tulppaanipuun lehtiä. Liuskaisen lehden kärki näyttää siltä, kuin se olisi katkaistu. Tulppaanipuu kukkii alkukesällä lehtevänä, joten kukat jäävät pääosin lehvästön peittoon. Puu saa syksyllä upean keltaoranssin syysvärin.

Tulppaanipuu kasvaa parhaiten Yhdysvaltain Alleghany-vuoriston rinteillä. Levinneisyysalueensa luoteisosissa se joutuu sietämään talvia, jotka muistuttavat suomalaisia oloja. Meillä tulppaanipuu on kuitenkin aivan äärirajoillaan ja vain muutamia pensasmaisia puita on saatu säilymään suojaisilla paikoilla etelärannikolla pidempiä aikoja. Alkuperällä näyttää olevan merkitystä tulppaanipuun kestävyydelle, mutta kestävimmät alkuperät ovat erittäin vaikeasti saatavilla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Tulppaanipuu
Heimo: 
Magnoliaceae
Suku: 
Liriodendron
Laji: 
tulipifera
Koko: 
Luontaisena 50 m puu, jonka rungon läpimitta voi olla jopa 3 m. Suomessa 2–4 m pensas.
Kotipaikka: 
Itä-Yhdysvallat.
Kuvaus: 
Suuri kesävihanta puu, joka voi elää 500-vuotiaaksi. Tulppaanimaiset kellanvihreät kukat versojen kärjissä ja 4- tai 6-halkoiset lehdet. Hedelmä on kaksisiipinen samara.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisilla, runsasravinteisilla rinteillä, jokilaaksoissa ja soiden reunamilla, hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhyke (Ia).

Rhododendron - alppiruusu 'Haaga'

rhododendron_haaga_turunsaaristo_kristiantheqvist.jpg

'Haaga' on erittäin kestävä, keskikorkea alppiruusulajike. Sen kukat ovat vaaleanpunaiset ja ylimmässä terälehdessä on tumma täplitys. Kaunis kukinta peittää pensaan kesäkuun puolenvälin tienoilla. 'Haagan' emona on ollut mustilanalppiruusu (R. brachycarpum var. tigerstedtii) ja pölyttäjänä 'Dr. H. C. Dresselhuys'. Kasvutapa on pyöreän säännöllinen ja pensas kasvaa kymmenessä vuodessa runsaan 1,5 metrin korkuiseksi. Mustilan Alppiruusulaaksoon 2000-luvun alussa istutetut pensaat ovat kasvaneet jo kahden metrin korkeuteen.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Alppiruusu
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Lajike: 
'Haaga'
Koko: 
1,5–2 m.
Alkuperä: 
Alppiruusujen ja atsaleojen jalostusohjelmat, Helsingin yliopisto yhteistyössä Mustilan Arboretumin kanssa 1973–2000. Ohjelmien johtajana toimi P. M. A. Tigerstedt. Lajikkeen risteyttäjä: Marjatta Uosukainen (1974).
Kuvaus: 
Säännöllisen pyöreälatvuksinen lajike, jolla on vaaleanpunaiset kukat.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, vähä- tai keskiravinteinen, hapan, kostea, kukkii runsaammin puolivarjoisalla paikalla kuin varjossa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–V.

Rhododendron luteum - kelta-atsalea

rhododendron_luteum_kukinta_jsaarinen.jpg

Kelta-atsalea on suosittu puutarhakasvi, jolla on muutamia hienoja ominaisuuksia. Kukinta alkaa jo lehtien puhjetessa ja etenee portaittain, joten kukinta-aika on pitkä. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja jo muutama pensas puutarhassa luo etelämaalaisen tunnelman. Kelta-atsalea on tavattoman sopeutuvainen ja koska se on kotoisin enimmäkseen hyvin mantereisesta ilmastosta, sen talvenkestävyys on yleensä hyvä. Lisäksi se voi levitä juurivesoista, joten sillä on Rhododendron-suvussa vain harvoin esiintyvää uusiutumiskykyä.

Vanha sanonta "kauneimmankin ruusun alla piilee piikki pistävä" pitää vertauskuvallisesti paikkansa myös kelta-atsalean kohdalla. Se nimittäin sisältää ihmiselle myrkyllistä grayanotoksiinia. Antiikin ajan kreikkalainen kirjailija ja sotapäällikkö Ksenofon kertoo teoksessaan Anabasis sotajoukkoaan nykyisessä Kurdistanissa kohdanneesta oudosta sairaudesta. Tuon alueen asukkaat tiesivät varoa "hullua hunajaa", mutta kaukaa Kreikasta tulleelle sotajoukolle makeannälkä oli tuottaa turmion. Sotilaiden keräämä hunaja oli peräisin kelta-atsaleasta, jonka myrkyllistä mettä kyseisen alueen mehiläiset ovat erikoistuneet hyödyntämään. Sotajoukko toipui aikansa kärvisteltyään, ja kelta-atsalea pääsi sotahistorian lehdille.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kelta-atsalea
Heimo: 
Ericaceae
Suku: 
Rhododendron
Laji: 
luteum
Koko: 
Suomessa 1–2 m. Luonnossa jopa 3,5 m.
Kotipaikka: 
Kaukasus; Turkki ja sen lähialueet, erillisiä populaatioita Puolassa, Valkovenäjällä, Venäjällä, Ukrainassa, Itävallassa, Sloveniassa ja Liettuassa, karannut luontoon mm. Englannissa.
Kuvaus: 
Kesävihanta, pysty- ja jäykkäoksainen pensas. Lehden yläpinta sinertävä, lehdet molemmin puolin karvaiset. Syysväri. Kukinta ennen lehtien puhkeamista tai samaan aikaan. Kukinto 7–17-kukkainen, teriö suppilomainen, keltainen. Kukat tuoksuvat voimakkaasti.
Kasvupaikka: 
Aurinkoisella paikalla kukinta runsasta, sietää myös varjoa. Kostea, humuspitoinen ja hapan kasvualusta.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III. Vaihtelua eri alkuperien välillä.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content