Skip to main content

Anemone nemorosa

Anemone nemorosa f. alba plena - kertovalkovuokko

Anemone nemorosa f. alba plena ©jaakko

Valkovuokot (Anemone nemorosa) kukkivat Mustilassa massoittain toukokuun alkupuolella. Niiden jo lakastuessa toukokuun puolivälin jälkeen puhkeaa Alppiruusulaaksossa kukkaan valkovuokon kerrannaiskukkainen muoto (f. alba plena). Mattomaiset kasvustot suorastaan loistavat kukkiessaan kevätauringon paisteessa.

Kertovalkovuokon kukinta-aika tuntuu pitkältä, osin siksi että se kukkii luonnonvaraisten valkovuokkojen jälkeen, mutta kerrottu kukka myös kestää kauemmin. Yksinkertaisella kukalla pölytyksen tapahduttua käynnistyy siementen kehitys ja kukka lakastuu pian. Mitä kerrotumpi kukka on, sitä pienempi pölytysmahdollisuus. Kukka jää ikäänkuin odottelemaan pölyttäjiä, joita ei ilmaannu.

Mustilassa kerrottu valkovuokko näyttää satunnaisesti lisääntyvän myös siemenistä, sillä eri kasvustojen kukkien yksityiskohdissa on selviä eroavuuksia. Enimmäkseen kasvustot kuitenkin levittäytyvät hitaasti maanalaisten rönsyjen avulla.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Kertovalkovuokko
Heimo: 
Ranunculaceae
Suku: 
Anemone
Laji: 
nemorosa
Muoto (f.): 
alba plena
Koko: 
10–15 cm perenna.
Alkuperä: 
Luonnossa esiintyy harvinaisena kerrottuja muotoja, joita on otettu viljelyyn ja niistä taimistoilla kehitelty lajikkeita. Vanhimmat kerrottukukkaiset lajikkeet ovat olleet niin kauan viljelyssä, ettei tiedetä, mistä ne ovat lähtöisin.
Kuvaus: 
Tutun valkovuokon kerrannaiskukkainen muoto, jonka n. 0,5 cm paksut maavarret kasvavat pituutta, haarautuvat ja muodostavat hiljalleen mattomaista kasvustoa.
Kasvupaikka: 
Puolivarjoinen, keskiravinteinen, kuivahko tai tuore kasvupaikka.
Menestyminen: 
Lumen alla lienee kestävä Lapin rajoille asti.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content