Skip to main content

Näppäri

Picea glauca var. densata - tiheävalkokuusi

picea_glauca_densata_havut_jsaarinen.jpg

Valkokuuset Etelä Dakotan Black Hills -vuoristossa eroavat siinä määrin sukulaisistaan, että ne on toisinaan erotettu omaksi muunnoksekseen. Niiden kävyt ovat lyhyemmät, neulaset kauniin siniharmaat ja koko puun kasvutapa tiivis ja sangen kaunis, mistä syystä tiheävalkokuusta onkin Amerikassa käytetty koriste- ja joulupuuna.

Suomenkin oloissa tämä paikallismuunnos saattaisi olla sopiva pienten pihojen koristekuusi. Niinpä iso erä sen siemeniä tilattiin Mustilaan 1993 siemenkerääjä Dean Swiftiltä. Keruupaikka oli Black Hillsin valtionmetsässä 1200–1500 metrin korkeudessa hyvin kylmässä mutta Suomea mantereisemmassa ilmastossa. Puut kasvavat pienenä vuonna 2000 istutettuna metsikkönä arboretumin länsiosassa, ja ovat aluksi oikuteltuaan kehittyneet kauniin tuuheiksi ja sinertäväneulasisiksi nuoriksi puiksi. Vaikuttaa siltä, että mannerilmaston puuna tiheävalkokuusi kasvaisi parhaiten maan itäosissa. Kestävyyden pohjoisraja on toistaiseksi selvittämättä.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Tiheävalkokuusi
Heimo: 
Pinaceae
Suku: 
Picea
Laji: 
glauca
Muunnos (var.): 
densata
Koko: 
6–12 m.
Kotipaikka: 
Suppea alue Etelä-Dakotan Mustilla Kukkuloilla (Black Hills).
Kuvaus: 
Nuorena hyvin tiheä, leveän kartiomainen. Neulaset siniharmaat.
Kasvupaikka: 
Aurinkoinen, keski- tai runsasravinteinen, tuore kasvupaikka. Viihtyy monista muista kuusista poiketen myös kalkkipitoisessa maassa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–VI? Lisäkokemuksia kaivataan.

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content