Skip to main content

Viburnum

Viburnum lantanoides - hurtanheisi

Viburnum lantanoides, kukinto ©jr

Atsalearinteen lammella voi touko-kesäkuun vaihteessa tavata lehdettömänä kukkivan pensaan, jonka kukinnot muistuttavat hortensiaa. Sitä ei heti arvaisi heideksi, mutta sellainen hurtanheisi kuitenkin on.

Kesällä hurtanheisi kiinnittää huomion kookkailla, soikeanpyöreillä ja sulkasuonisilla lehdillään. Syksyllä hurtanheiden marjat ovat ensin punaisia ja kypsyessään muuttavat väriään sinimustaksi. Syysvärinä on komea kirkkaan- tai tummanpunainen.

Kasvutavaltaan hurtanheisi on rento, vaikka se voikin kehittyä kookkaaksi. Varret ovat roikkuvia ja juurtuvat helposti maahan osuessaan. Englanninkielinen nimi Hobblebush eli kompastuspensas johtuu juuri tästä ominaisuudesta.

Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva hurtanheisi on Suomessa vielä melko vähän kokeiltu pensas, jonka pitäisi kuitenkin menestyä hyvin Etelä-Suomen ilmastossa.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Hurtanheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
lantanoides
Koko: 
1,5–2,5 m. Luonnossa jopa 4 m.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Rentovartinen pensas. Punainen syysväri, valkoiset, tasohuiskilossa olevat kukat, suuret laitakukat. Hedelmä on punaisesta sinimustaksi muuttuva luumarja.
Kasvupaikka: 
Puolivarjo–varjo, runsasravinteinen, tuore tai märkä, hiesupitoinen hapan maa.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II.

Viburnum cassinoides - viitaheisi

Viitaheisi on monimuotoinen ja varsin viehättävä heisi, jonka väritys vaihtuu moneen kertaan kasvukauden aikana. Lehdet puhkeavat kiiltävän pronssinpunaisina keväällä, himmenevät kiiltävänvihreiksi kesällä ja saavat oranssin ja viininpunaisen sävyissä leiskuvan syysvärin. Napakoiden lehtien nahkea kiilto tuo pensaalle kesäisin ainavihantien kasvien eksoottista rehevyyttä, vaikka ne varisevatkin talveksi.

Viitaheisi kukkii heinäkuussa pienin, kermanvalkoisin kukin, jotka kasvavat 5–10-senttisinä kukintoina. Syksyllä marjojen värikirjo alkaa vihreänvalkoisesta, muuttuu vaaleanpunaisesta punaiseksi ja siitä vielä sinisen kautta mustansiniseksi. Pensaassa voi olla samanaikaisesti useamman värisiä marjoja.

Auringossa kasvaessaan viitaheisi kehittyy tuuheammaksi ja kukkii paremmin kuin varjossa. Atsalealammen pensas on yltänyt 1,5-metriseksi eikä tunnu ylemmäs pyrkivänkään.

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Viitaheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
cassinoides
Koko: 
1,5 –2 m.
Kotipaikka: 
Itäinen Pohjois-Amerikka.
Kuvaus: 
Pyöreäkasvuinen pensas, lehdet avautuessaan pronssinväriset, syysväri oranssista viininpunaiseen. Kukinto kellanvalkoinen, marjat vaihtavat väriä kypsyessään valkoisesta punaisen kautta sinimustaksi.
Kasvupaikka: 
Aurinko–puolivarjo, niukka- tai keskiravinteinen, kostea. Pärjää kuivassakin mutta kasvaa hitaasti.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–III.

Viburnum furcatum - siimesheisi

Itä-Aasian saarilla kasvaa yksi heisien suvun kauneimmista lajeista. Siimesheisi kukkii aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista valkoisin kukinnoin, joissa suuret, steriilit laitakukat ympäröivät keskustan pienempiä kukkia. Kukinnan jälkeen puhkeavat suuret, kauniin pyöreät lehdet punertavina ja poimuisina muuttuen pian syvänvihreiksi. Lehdet saavat vielä karmiininpunaisen syysvärin ennen putoamistaan.

Siimesheisi on itsesteriili ja tekee siis marjoja vain, jos sen lähellä kasvaa useampia eri kantaa olevia pensaita. Ristipölytyksen onnistuessa se tekee punaiset marjatertut, jotka syksyllä muuttuvat mustiksi.

Useiden heisien tapaan tämäkin laji viihtyy parhaiten hieman siimeisessä paikassa metsäpuutarhassa. Kotiseudullaankin se hakeutuu metsien suojiin runsasravinteisille, kosteana säilyville paikoille. Pensas on varjoisalla paikalla kasvaessaan harvaoksainen ja pystykasvuinen saavuttaen noin neljän metrin korkeuden, mutta valoisalla paikalla se jää matalammaksi.

 

Kasvin perustiedot
Suomenkielinen nimi: 
Siimesheisi
Heimo: 
Caprifoliaceae
Suku: 
Viburnum
Laji: 
furcatum
Koko: 
1,5–3 m.
Kotipaikka: 
Sahalin, Kuriilit, Japanin pääsaaret ja Etelä-Korealle kuuluva Chejun saari.
Kuvaus: 
Pystykasvuinen kesävihanta pensas, jolla on pyöreähköt lehdet ja valkoiset näyttävät kukinnot alkukesällä. Syksyllä pensasta koristavat ensin punaiset ja myöhemmin mustaksi muuttuvat marjatertut. Lämpiminä syksyinä näyttävä syysväritys.
Kasvupaikka: 
Viihtyy tuoreessa, happamassa maassa lämpimällä ja suojaisalla paikalla suojapuuston alla.
Menestyminen: 
Vyöhykkeet I–II (III).

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin

Syndicate content