Skip to main content

Ulsike 1993: 33. Abies lasiocarpa var. arizonica - korkkipihta

Ulkomaisten kasvilajien menestymistutkimuksessa eli Ulsike-projektissa laadittiin vuosien 1992-1997 koelajeista kuvaukset. Tämän sivun tiedot koskevat siten tiettyä koesiemenerää ja ovat saattaneet päivittyä mm. Ulsike-projektista saatujen kokemusten perusteella.

koe-erän tunnus: K09-93-026

alkuperä: Apache, Arizona, USA 35 00' x 110 00' 3100 m.m.p.y.

Korkkipihta on lännenpihdan (Abies lasiocarpa) Coloradossa, Arizonassa ja New Mexicossa kasvava alalaji. Lännenpihta taas kasvaa aina Alaskassa ja Yukonissa asti.

Päälajin ja alalajin eroavat toisistaan lähinnä rungoiltaan. Korkkipihdan runko on koristeellisen korkkimainen ja uurrekuvioitu sekä väriltään kermanvalkoinen. Päälajin runko sitävastoin muistuttaa lähinnä lähisukulaisiaan palsamipihtaa (Abies balsamea), jonka kuori on sileä ja pihkarakkulainen. Myös korkkipihdan kävyt ovat päälajia pidemmät. Puun latvus kehittyy kapeaksi ja varsinkin uudet kasvaimet ovat voimakkaan hopeanharmaita.

Korkkipihta kasvaa korkealla vuoristossa usein lähellä metsänrajaa 2 700 metristä aina 3 500 metriin saakka. Aivan rinteiden ylimmissä osissa puut muodostavat tuuheita kasvullisesti leviäviä matalia tiheikköjä. Puu pääsee oikeuksiinsa avoimella paikalla. Varjossa alaoksat kuolevat pian.

Lännenpihdan tuholaisista mainittakoot vanhempia puita lahottava juurikääpä (Heterobasidion annosum) sekä monilla muillakin pihdoilla yleiset kirvat.

On kyseenalaista kuinka paljon korkkipihtaa on Suomessa. Mm.  Mustilan Arboretumin korkkikuoristen lännenpihtojen lajinmäärityksestä ollaan asiantuntijapiireissä montaa eri mieltä.

Korkkipihdan siemen itää ilman esikäsittelyä, mutta siementä tulee liottaa 2 vrk ennen kylvöä. Lyhyt kylmäkäsittely (30 vrk) on siemenelle eduksi, muttei välttämätön. Pihtojen siemen on tavallisesti suhteellisen huonosti itävää, mikä johtuu heikosta pölyttymisestä, vaillinaisesta alkiokehityksestä sekä paksun siemenkuoren aiheuttamista karistusteknisistä ongelmista. Myös pihtojen itävyys heikkenee monia muita havupuulajeja nopeammin pitkäaikaisessa varastoinnissa. Kylvös peitetään puolen senttimetrin hiekkakerrokseila.

Kasvin perustiedot
Suku: 
Abies
Laji: 
lasiocarpa var. arizonica

Vipuvoimaa EU:lta    AEKR        elykeskus_vari_fin